Руски хотел увисва в открития Космос

Commercial Space Station трябва да отвори врати през 2016 г. на 350 км от Земята

DenNews.bg
17.08.2011
размер на текста:

Снимка: Orbital Technologies

Може би подсетени от нуждата да прибират на автостоп или по-точно космически стоп американските астронавти, които с пенсионирането на совалките останаха без превоз до Международната космическа станция, руснаците са решили да предлагат и ... хотелски услуги в открития Космос.
Нестандартната идея за хотел на 350 км от Земята издава британският в. "Дейли Мейл".
Според изданието, цитирано от БГНЕС, хотелът ще разполага със седем стаи за гости в четири кабини и с огромни прозорци, от които посетителите ще могат да наблюдават как Земята се върти отдолу. Самото достигане до хотела ще бъде истинско приключение - то ще отнеме два дни на кораба „Союз” и съвсем няма да е евтино. Петдневен престой в космическия хотел ще струва около 100 000 паунда, към които ще се прибавят и 500 000 паунда за пътуването.
Хотелът, наречен Commercial Space Station, трябва да отвори врати през 2016 г. и според създателите му ще бъде много по-удобен от Международната космическа станция, използвана от астронавти и космонавти. В безтегловното пространство посетителите ще могат да избират между вертикални и хоризонтални легла. Туристите, които ще бъдат придружавани от опитен екипаж, ще ядат храна, приготвена на Земята, която ще бъде пренасяна в космическия кораб и ще бъде притопляна в микровълнови печки. Планът на създателите на необичайния хотел е да сложат край на замразените храни, давани на астронавтите, и да ги заменят с деликатеси като задушено телешко с гъби, пюре от бял боб, картофена супа и компот от сливи. Хотелът ще предлага също студен чай, минерална вода и плодови сокове, но алкохолът ще бъде строго забранен. Тоалетните ще бъдат изчиствани с въздух под налягане вместо вода. Отпадъчната вода ще бъде рециклирана, а въздухът ще бъде филтриран, за да се отстранят неприятните миризми и бактериите, и чистият въздух ще бъде връщан в кабината. "Планираният от нас модул няма да прилича на Международната космическа станция. Хотелът трябва да бъде комфортен отвътре, а през големите прозорци ще може да се наблюдава Земята. Хотелът ще е предназначен за богаташи и за хора, работещи в частни компании, които искат да изследват Космоса", съобщи Сергей Костенко, изпълнителен директор на Орбитал Текнолоджис, която ще строи хотела.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети