2500 мечтатели спасяват мрежата за търсене на извънземни с дарения

DenNews.bg
17.08.2011
размер на текста:

Джоди Фостор е бродила из Космоса в не един филм.

2500 мечтатели спасяват с дарения програмата за търсене на извънземен разум, която беше закрита през април заради липса на финансиране. Американската актриса Джоди Фостър е сред спонсорите на Института за търсене на извънземен разум SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), които дават възможност „ушите на Земята”-мрежа от американски телескопи, които имат за цел издирването на извънземен разум, отново да заработят.
Само за 45 дни дарители от целия свят са превели по сметките на института 200 000 долара, като има хора дарили от 5 до над 1000 $.


През април Институтът за издирване на извънземни цивилизации бе принуден да прекрати програмата на стойност 30 млн. долара, заради съкращаване на държавните дотации.
Радиотелескопът "Ален", разположен в Хет Крийк, Калифорния е най-мащабното съоръжение от системата и се състои от 42 антени, като първоначалните планове бяха те да са 350.
Гигантският радиотелескоп започна работа през 2007 година, като парите бяха осигурени от единия от основателите на "Майкрософт" Пол Алън. Вторият участник в проекта е радиоастрономическата лаборатория на Калифорнийския университет в Бъркли, която също едвам свързва двата края.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети