Стопанската камата: Държавата хвърля пари за ненужно образование

DenNews.bg
12.08.2011
размер на текста:

Българската стопанска камара представи своите предложения за реформи в образованието, след като тревожното заключение е, че държавата хвърля финанси за образование, което реално не е нужно на обществото и икономиката
Много по-страшно звучи обаче заключението, че заради липсата на кадри в определени области, компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, мислят да напуснат страната ни, предупредиха от камарата. По техни данни те ще се насочат към съседни страни и най-вече към Турция, информира dnevnik.bg.
В момента над 32 хил. безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право, а в същото време 42.5% от студентите миналата учебна година са учили стопански науки и администрация, аргументираха се от БСК. Не е ясно колко от висшистите, за чието обучение държавата е плащала, се занимават с нискоквалифициран труд - продавачи, сервитьори.
В същото време само 20% от студентите се обучават в най-търсените от бизнеса технически и инженерни специалности. Вече започва да се усеща и липсата на достатъчно и добри кадри в здравната система, напомниха от работодателската организация. Освен масовата емиграция на млади здравни специалисти, причина затова е и фактът, че за последните пет години броят на младежите, които искат да учат медицина е намалял наполовина.
Заради тези проблеми БСК за пореден път предлага държавата да финансира само специалности, които са нужни на икономиката и да съгласува това с работодателите. Освен това да се въведат финансови стимули за бизнеса да инвестира в образованието.
Работодателската организация предупреди и за друг голям проблем - феминизацията на учителската професия и застаряването на кадрите там. Според тях може част от дългата ваканция на учителите да се използва за повишаване на квалификацията ни и да има и стажове във фирми, чиито предмет на дейност е свързан с предметите, по които преподават.
За предотвратяване на ранното отпадане от училище камарата предлага драстичната мярка лишаване от всякакви социални плащания за родители, които не пращат децата си от училище.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети