Футболистите в Испания се вдигат на стачка

DenNews.bg
11.08.2011
размер на текста:

Футболистите от испанското първенство заплашиха, че ще излязат в ефективна стачка и ще отложат началото на сезона. Шампионата в Примера и Секунда дивизион по предварителна програма трябва да започне на 20 август. Президентът на Асоциацията на професионалните футболисти Луис Рубиалес съобщи днес в Мадрид, че играчите от първите две лиги ще стачкуват, информира sportal.bg. Световни звезди като Икер Касияс и Карлес Пуйол са подкрепили решението за стачка, което трябва да засегне първите два кръга от новото първенство.
Играчите претендират за нов колективен трудов договор, който да защитава заплатите им, а също така и за приходите от телевизионните права, които се разпределят изключително неравностойно. Това са два стари проблема в Примера дивисион. Защитата на заплатите и плащането на данъци касае основно местните футболисти, които имат много по-сериозни данъчни налози отколкото чужденците, от където идва и недоволството. Клубовете в Испания плащат част от данъците, но пък не всички от тях успяват да се справят с тази тежест. Невъзможността да гарантират заплатите на играчите се отрази най-сериозно през последната година върху Леванте и Еркулес. Подобно бе положението и в Сарагоса, от където дори сами поискаха да бъдат поставени под административен борд.
"Ние излизаме пред цяла Европа с нашия проблем, след като играчите сами дойдоха при нас и поискаха съдействие. Ако проблемите не бъдат разрешени, наистина ще стачкуваме в първите два кръга на първенството”, каза Рубиалес.
Испания е една от малкото страни в Европа, в които всеки футболен клуб индивидуално продава телевизионните права. По този начин, естествано, най-сериозни приходи получават Реал (М) и Барселона, които имат най-голяма гледаемост.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети