САЩ избегна опасността от фалит

DenNews.bg
01.08.2011
размер на текста:

С историческо споразумение между републиканци и демократи САЩ избегна опасността от фалит.
След продължили седмици неразбирателства президентът Барак Обама и лидерите на републиканците в Конгреса все пак постигнаха съгласие таванът на дълга да бъде вдигнат. Освен това обаче бюджетният дефицит трябва да бъде намален чрез орязване на повече от 2 трилиона долара в дългосрочен план.
Обама обяви споразумението за избягване на техническа неплатежоспособност на страната на пресконференция в Белия дом, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Споразумението предвижда увеличаване с 2,1 трилиона долара на сегашния таван на държавния дълг от 14,3 трилиона долара, съобщи Франс прес, като се позовава на пожелал анонимност американски представител.
Предвижда се и съкращаване на федералния дефицит с $2.5 трлн. през следващите 10 години.
Съгласуваният пакет от мерки ще позволи на правителството да изпълнява финансовите си задължения до края на 2012 г.
Сега споразумението трябва да бъде одобрено от Конгреса. Сенатът може да го гласува още днес, съобщил източник от Конгреса, цитиран от Ройтерс.
Преди дни Барак Обама предупреди, че ако не бъде постигнат политически компромис между демократи и републиканци в Конгреса за повишаване на тавана на вътрешния дълг, това ще нанесе "неизчислима вреда" на САЩ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети