700 000 души изпрaщат ерата на совалките в пенсия

DenNews.bg
08.07.2011
размер на текста:

700 000 души ще изпратят совалката „Атлантис” от космическия център "Кенеди" в последния полет на това поколение космически кораби днес.
Ако изстрелването на "Атлантис" не бъде отложено заради лошото време, това ще бъде последният, 135-ти полет на космическа совалка в 30-годишната история на програмата "Спейс шатъл". За това време са конструирани общо пет совалки. Две от тях - "Чалънджър" и "Колумбия", бяха изгубени при тежки инциденти съответно през януари 1986 година и февруари 2003 година, информира factor-news.net.
Мисиите на совалките се оказват по-скъпи от първоначалните очаквания. По днешни цени програмата струва около 200 милиарда долара. Но благодарение на доставените от корабите товари беше изградена Международната космическа станция, бяха ремонтирани сателити в орбита, беше поддържан и телескопът "Хъбъл", който повече от 20 години променя представите ни за Вселената.
Докато Съединените щати не бъдат готови със следващото си поколение космически кораби, американски астронавти ще стигат до Международната космическа станция с руските кораби "Союз". Трите "пенсионирани" совалки - "Дискавъри", "Индевър" и "Атлантис", ще бъдат дадени на музеи.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети