Конфискуват имущество на Галев и Геле, само Оков невинен

DenNews.bg
06.07.2011
размер на текста:

Една трета от имуществото на Пламен Галев и една четвърта от имуществото на Ангел Христов-Геле ще бъдат отнети в полза на държавата, постановява още днешното решение на Апелативен съд-София, по което Братя Галеви бяха признати за виновни и получиха общо 12 г. затвор.
Пламен Галев, който получи 7 г. затвор, ще трябва да заплати 10 000 лв. глоба, а Ангел Христов с 5-годишна ефективна присъда - 7 000 лв., предаде БТА.
Галев бе признат за виновен за ръководител на престъпна група за рекет и изнудване, действала в Дупница. Според съда участници в групата са били Ангел Христов, Георги Градевски, който днес получи една година условно лишаване от свобода с пет годишен изпитателен срок, Владимир Ангелов, който бе осъден на 4 г. затвор, Апостол Чакалов, който също получи 4 г. затвор и Георги Блатски, който бе осъден на три години и шест месеца лишаване от свобода. Единственият признат за невинен от подсъдимите е Красимир Оков, който получи оправдателна присъда и на предходната инстанция.
Галев ще изтърпява присъдата при първоначален строг режим, а останалите - при общ режим.
Подсъдимите отказаха коментар пред медиите след края на заседанието. Решението на съда може да се обжалва пред Върховния касационен съд.
 

Eто и първите коментари за днешната ефективна присъда: 

Първан Дангов, екскмет на Дупница:

„Аз каквото имах, вече съм го казал. Нека коментират тези, които са на тяхна страна и ги защитават и по-специално политическите партии. В случая визирам най-вече местната структура на БСП. Аз уважавам решението на съда, защото той е компетентен да определи в случая кой е виновен и кой не”.

Явор Тодоров, председател на Общинския съвет 

„Нека видя решението на съда и тогава ще коментирам”. Това бе лаконичният отговор на председателя на Общинския съвет в Дупница Явор Тодоров, който е един от най-ревностните привърженици на Пламен Галев и Анегл Христов. По време на ареста им след спецакцията през 2008-а година той организира подписка в тяхна защита и масово присъствие на заседанията на Софийски градски съд с искане за тяхното освобождаване.


Методи Стойнев, общински съветник от Атака

В последно време се бях обезверил от съдебната система у нас, защото аз самият съм жертва-с делото за обида, което водим с Милен Попов срещу Пламен Галев и Ангел Христов. Дело, което може да се реши за седмици, но постоянно се отлага и размотава. В последно време съдебната система е доста критикувана и то не без причина. Присъдата на Апелативен съд-София обаче доказва, че извън нашият регион нещата стоят по друг начин и явно има желание за реформа в съдебната система.
Това е една сериозна присъда, за която хората и самият аз не вярвах, че ще се случи.
Разбира се тя ще окаже влияние на предстоящите местни избори, защото винаги досега Галеви са участвали активно в набирането на гласове, но сега това няма да бъде възможно. Да видим какво ще бъде решението и на Върховния съд, но дано на тези избори нещата се решават без Галеви, а хората получат спокойствие.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети