Отвориха границите за осъдените длъжници

DenNews.bg
06.07.2011
размер на текста:

Снимка: corbis

Парламентът отвори границите за хора, осъдени да платят суми в големи размери. Днес бяха отмени текстове от Закона за българските лични документи, които забраняваха пътуването в чужбина на граждани заради задължения, присъдени от съд.
„Това стана след повече от година усилия във Върховния административен съд (ВАС), в Конституционния съд (КС) и днес - в парламента”, каза в кулоарите на парламента вносителят на промените Христо Бисеров от ДПС, информира vesti.bg.
Преди второто четене на предложените от него промени Конституционният съд отмени и текста в закона, според който нямат право да пътуват в чужбина гражданите, които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който те са осъдени да заплатят парично задължение в големи размери.
„Отменените текстове противоречат на европейска директива. Не могат да бъдат спирани да пътуват в чужбина граждани, които имат задължения, присъдени от съд, включително и за тези хора, които имат задължения за плащане на издръжка”, обясни Бисеров. Той посочи, че забраната отпада и за хората, чиито задължения са над 5 хил. лева.
Отпадането на забраните в закона важи не само за страните на ЕС, а за всички държави.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети