Започва събарянето на „Златна перла”, настанил се в НП „Странджа”

DenNews.bg
05.07.2011
размер на текста:

Две от общо десетте заповеди за премахването на незаконния комплекс “Златна перла“ край Варвара вече са влезли в сила и предстои започване на събарянето на част от вилите там. Това става ясно от съобщение на страницата на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), информира mediapool.bg.
Инвеститорът “Краш 2000“ трябва сам да събори вилни сгради “D“ и “G“, в противен случай ДНСК ще наеме строителна компания за премахването, а частникът ще плати разходите на държавата.
Останалите осем заповеди за премахване на незаконни строежи се обжалват, а образуваните съдебни производства не са приключили към настоящия момент, съобщават от ДНСК.
Комплексът "Златна перла" започна да се изгражда в пределите на Национален парк "Странджа", където строителството бе напълно забранено. В рамките на дългогодишна съдебна сага обаче паркът бе обявен от съда за незаконен. В крайна сметка Върховният административен съд (ВАС) взе решение, че обектите са незаконни, защото разрешенията за строителство са издадени без да има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и дори преценка дали екооценка е нужна или не.
Ваканционното селище, разположено на Странджа, е построено от фирмата "Краш 2000". Заради него ВАС ликвидира целия Природен парк "Странджа" и се наложи парламентът да приеме специален закон, за да не се застрои скоропостижно брегът на юг от Царево.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети