Природозащитници искат референдум за НП „Пирин”

DenNews.bg
05.07.2011
размер на текста:

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” подкрепя премиера Бойко Борисов в желанието му да се обърне към народа за мнение за бъдещето на незаконно построените писти и лифтове в Национален парк „Пирин”
НП „Пирин” е един от трите (заедно с Рила и Централен Балкан), определени от Народното събрание чрез Закона за защитените територии за парк от национално значение. Съгласно закона те служат за задоволяване на обществени потребности с общонародна значимост. Конституцията повелява техните гори и земи да са изключителна държавна собственост.
„Това национално значение на НП „Пирин” задължава изпълнителната власт при сложни въпроси, за които няма еднозначни или лесни решения, да потърси мнението на всички граждани на България, които де факто се явяват собственици на тези паркове”, смятат природозащитниците. От коалицията „За да остане природа в България” считат, че идващите местни избори и избор на президент са добра възможност с минимални разходи да се проведе и първият национален референдум, посветен на Национален парк Пирин.
Природозащитните организации очакват Министерски съвет да предложи на Народното събрание провеждането на референдума, като подготви лично обръщение към всеки депутат да подкрепи инициативата. От коалицията са готови да участват в консултации по формулиране на въпросът на референдума и очакват поканата на Министерски съвет за тях.
Сред въпросите за референдума според еколозите може да са и тези за това да се премахнат ли незаконно постоените писти и ски съоръжения; да се накаже ли офшорната компания, нарушила закона и изградила незаконните ски писти и съоржения, като се отнеме концесионния договор; да се отдават ли държавни територии от Национален парк „Пирин” за ползване на офшорни компании?
Природозащитниците отново настояват Министерство на околната среда и водите и община Банско да обнародват строителните разрешителни за всички обекти в ски зона Банско, включително ски пистите, както и да публикуват в интернет концесионния договор с фирмата „Юлен” АД.
Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че Пирин е обект от природното наследство на ЮНЕСКО и опазването му е не само от българско, но и от световно значение.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети