По 23 дни затвор за смъртта на всеки от 15-те българи от „Илинден”

DenNews.bg
05.07.2011
размер на текста:

По 23 дни ще излежат в затвора капитанът на кораба „Илинден” и инспектор от „Лойд” за смъртта на 15-те български туристи, които загинаха в Охридското езеро на 5 септември 2009 г.
Тричленен състав на Охридския съд призна за виновни подсъдимите по делото за потъването на „Илинден” капитан Сотир Филевски и инспектора Бранко Баич и ги осъди на 1 година затвор, съобщи БНР.
На Филевски ще му бъде приспаднато времето, което е прекарал в ареста. Двамата трябва да поемат солидарно съдебните разходи.
На 5 септември 2009 година македонското корабче "Илинден" потъна за минути на 200 метра от брега заедно с над 50 български туристи, тръгнали към манастира "Свети Наум".
Скъсано стоманено въже е причинило потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро. Това е заключението на експертите от Инженерния факултет в Скопие. Стоманеното въже от лявата част на кораба се е скъсало по време на плаването, което довело до обръщане на дясно и паника сред пътниците, припомня news.bg.
Минаването на 12 пътници от дясната страна ускорило потъването, се казва още в заключението. Засега за граждански искове срещу подсъдимите не се говори. Адвокатите на българските семейства обмислят те да са предмет на друго дело, което да започне по-късно.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети