Гърция е на път да загуби част от суверинитета си

DenNews.bg
04.07.2011
размер на текста:

Заради финансовите си проблеми и невъзможност да тръгне към преодоляване на икономическата криза, Гърция е на път да загуби част от суверенитета си и трябва да приватизира държавни активи в мащаб, подобен на разпродаването на източногермански предприятия през 90-те години след падането на комунизма, обяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер пред германското сп. "Фокус", информира dnes.bg.
След като финансовите министри от Еврозоната одобриха транш от 12 милиарда евро за спасяването на Гърция, Юнкер изрази оптимизъм, че мерките, съгласувани с Атина, ще помогнат за разрешаване на проблемите в страната.
"Суверенитетът на Гърция ще бъде ограничен в значителна степен", заяви Юнкер и допълни, че експертни групи от Еврозоната ще пристигнат в Гърция.
"За предстоящата приватизационна вълна те ще имат нужда например от решение въз основа на модел на германската агенция "Тройханд", отбеляза Юнкер, имайки предвид приватизационната агенция, разпродала 14 000 източногермански предприятия между 1990 и 1994 година.
Гърците са силно чувствителни към всяко посегателство над своя суверенитет или предложения на чуждестранни "комисари", въвличани в управлението на страната, отбелязва агенцията.
"Не може да се допуска някой да обижда гърците. Някой обаче трябва да им помогне. Те са заявили, че са готови да приемат експертно мнение от еврозоната", заяви Юнкер.
"Между 1999 и 2000 година заплатите се повишиха със 106,6 процента, въпреки че икономиката не нарасна със същия темп. Политиките за работните заплати бяха изцяло извън контрол и не бяха съобразени с производителността", отбеляза председателят на Еврогрупата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети