Обявено в с. Стоб: „СИЛА” сезира обмудсмана за терора на ВиК-Кюстендил

Със съвети от адвокат и гражданското сдружение жителите на кочериновското село излизат на съдебна битка с водното дружество

Десислава Панайотова-Янкова
29.07.2011
размер на текста:

Адвокат Миленкова (вляво), Костадин Катранджиев и Людмила Спасова. Снимки: dennews.bg

Гражданско сдружение „СИЛА” ще сезира националния омбудсман Константин Пенчев за терора на ВиК-Кюстендил над абонати от областта. Това обяви на среща в село Стоб днес председателят на „СИЛА” за Кюстендил Георги Арсов. Освен това от сдружението ще поискат експертна и данъчна проверка на водното дружество в ликвидация за периодите, за които сега се търсят пари от абонатите за неизплатени сметки с начислени лихви.

40 писма с осъдителни съдебни решения са пристигнали в Стоб за три седмици.


Както писахме, ВиК-Кюстендил подгони всички абонати в Кочериново и селата на общината да плащат стари задължения. Интересното в случая е, че задълженията от 2008 г. не са платени от хората не по тяхна вина, а по вина на самото дружество, което по това време обявява несъстоятелност и се създава новото-Кюстендилска вода. Самите фактури за периода са издадени едва преди месец, когато е назначен нов ликвидатор. Въпреки че, счетоводният документ може да бъде предяваван към абонатите едва сега на него са наложени и лихви за тригодишния период на забавяне.
Голяма част от абонатите вече са осъдени да платят задълженията, стана ясно на среща с жителите, адвокат и „СИЛА”, която беше организирана от кмета на Стоб Костадин Катранджиев.
Първият съвет на адвокат Миленкова беше всеки, който получи писмо, че е осъден незабавно да подаде в съда възражение. Защото ако това не бъде направено хората ще признаят вината си и ще трябва да заплатят исканите суми. Вече около 40 души са получили съдебни решения и подготвят възраженията си. Катранджиев, който започна пръв битката с ВиК, обеща писмата да се изпращат за сметка на кметството и то задължително с обратна разписка.
Част от осъдените, според юриста, ще успеят с възраженията, защото задължения по-стари от 3 г. и не подлежат на събиране. Така че всички, осъдени за период по-далечен от три години, ще посочат именно този мотив. Други пък пазят бележките си, че са платили за въпросните месеци, за които им се търсят пари.
 

Председателите на "СИЛА" за Благоевград Людмила Спасова и за Кюстендил Георги Арсов.

„Още един куриоз разбрах когато започнах да се занимавам с този проблем. И това, е че ВиК въобще няма право да ни събира пари, защото този водопровод все още няма Акт 16!”, изтъкна Катранджиев.
До момента той е събрал около 3000 лева от жители на селото за погасяване на задълженията, но това няма да бъде направено по съвет на Арсов и Миленкова.
„ВиК разчита, че ние абонатите няма да си потърсим правата и заблудени ще им дадем тези пари, които ще им дойдат много добре. Съдът разчита, че хората са компетентни и затова при осъждането на абонатите не се гледа давностния срок на вземанята. Има какви ли не случаи, но е време да престанем да мълчим и да даваме пари на монополистите, без да потърсим правата си по закон. Разбирам че, някои от вас предпочитат да платят от страх да не им бъде наложен запор, или защото звучи страшно, че си осъден, но платиш ли признаваш вината си. Виждам, че повечето от вас са възрастни хора, затова ви съветвам на първо място пазете здравето си и се борете, защото ако стане най-лошото, монополистът няма да спре и ще осъди и наследниците ви”, обясни Арсов.
Самият той имал проблем с ВиК, но вместо да потърси правата си, платил сумата. „Едва след това разбрах, че съм могъл да спечеля, защото те бяха залепили известие на входната врата на блока ми, че са ме търсили три пъти, но не са ме намерили, и така съм предаден на съд. Когато попитах на кои дати съм търсен, защото имаме камера на блока и може да се докаже наистина дали служители са идвали, получих като отговор само мигане с очи”, каза още той.

Трите общински съвтенички от Стоб и жители ще поискат отделянето на Кочериново от кюстендилското водно дружество.


Арсов обясни още, че всеки водомер подлежи на проверка за точност от ВиК на всеки 5 години. „Ако водомерът ви не е бил проверяван тогава може да оспорите всяка отчетена сума. Инкасаторите пък имат право да пишат на око разходените количесва до 6 месеца, ако не могат да ви намерят. След това при измерването те трябва да приравянят стойностите и трябва да сте много внимателни”, посъветва още председателят на „СИЛА” в Кюстендил.
В края на събранието се роди още една идея. Стобчани и тримата общински съветници от селото да поискат подемането на процедура за отделяне на община Кочериново от кюстендилското ВиК и да бъде обособено общинско дружество.
Арсов пък прочете отворено писмо от „СИЛА” до председателя на Районен съд-Кюстендил, ВСС и инспектората на правосъдното министерство, с което се иска проверка на проверка на служителите, които връчават съдебните документи.
Стотици граждани са лишени от възможност да оспорят съдебните решения, защото са научили за водените срещу тях дела едва от поканите за доброволно изпълнение, изпратени им от съдия-изпълнител. Тоест в десетки и дори стотици производства на ответниците не са връчени преписи от заповедта за изпълнение издадена срещу тях и така са лишени от възможност да защитят правата си”, се казва в писмото.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети