Брайвик минал военно обучение в Беларус

DenNews.bg
29.07.2011
размер на текста:

Андреш Брайвик Снимка: Reuters

Атентаторът от Норвегия Андерш Брайвик е минал обучение в таен паравоенен лагер в Беларус по-рано тази година.
Това заяви представител на беларуската опозиция, цитирайки източници, отговарящи за сигурността, информира vesti.bg.
"Брайвик посети Беларус няколко пъти. Тази пролет той посети Минск, където премина през обучение в таен паравоенен полеви лагер", заяви Михаил Решетников, ръководител на опозиционната Беларуска патриотична партия пред онлайн изданието Газета.ру.
Брайвик споменава в своя онлайн манифест, че е посетил Беларус, за да изследва последиците от ядрената авария в Чернобил през 1986 г. Граничната агенция на бившата съветска република потвърди, че той е бил в Беларус от 4 до 11 март, 2005 г.
Разследването на престъпленията на Брайвик е с такъв мащаб, че съдебният процес срещу него вероятно ще започне не по-рано от следващата година, заяви днес главният прокурор на страната Тур-Аксел Буш пред норвежката телевизия Ен Ар Ко.
Действията на Брайвик са по същността си тероризъм, тъй като са целели насаждане на страх у населението, каза той.
От уважение към жертвите и техните близки извършителят трябва да бъде държан отговорен за всяко убийство, което изисква значително количество документация, коментира още той.
Пред телевизията генералният прокурор каза, че властите обмислят дали Брайвик може да бъде обвинен в престъпления срещу човечеството. Максималното наказание за този вид деяния е 30 години затвор.
Полицията анализира запис на заподозрения, направен от охранителна камера минути преди бомбената експлозия в Осло, за да установи маршрута му на придвижване в столицата, пише вестник "Афтенпостен".
Властите проверяват и компютъра и активността му в интернет преди да извърши атентатите.
В Брюксел беше свикана експертната среща за обсъждане на необходимите стъпки след атентатите в Норвегия.
Участниците се обединиха около становището, че е нужно повишеното наблюдение на проявите в интернет, засилен контрол над продажбата на химикали и по-усилен обмен на информация между европейските служби за сигурност.
Експертите приемат, че няма една единствена мярка, с която подобни събития могат да бъдат избегнати.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети