Отрязаха пенсия на Лили Иванова заради дългове към НАП

DenNews.bg
28.07.2011
размер на текста:

Пенсията на Лили Иванова е 105 лв. Снимка: kliuki.bg

Примата на естрадната музика Лили Иванова няма да получи пенсия за заслугите си към българската култура, заради неизплатените данъци за хиляди левове, информира в. "Труд", като цитира високопоставен източник от кабинета.
Предложението за отпускане на персонална пенсия на певицата беше внесено преди време от министъра на културата Вежди Рашидов. Мотивът му за това беше, че в момента примата получава едва 105 лева - малко над социалната пенсия за старост, която е 100,89 лева. Толкова пари вземат само тези възрастни хора, които не могат да докажат никакъв трудов стаж.
Възражението довело до отказа, според в. „Труд”, дошло от страна на финансовия министър Симеон Дянков. Той се аргументирал с това, че тя дължи огромна сума на Националната агенция за приходите.
Преди време изданието съобщи, че Лили Иванова, Васил Найденов и Азис дължат общо около 1 млн. лв. на приходната администрация. Половината от от сумата е дългът на певицата.
Лили Иванова не може да докаже стажа си въпреки хилядите изнесени концерти и продадени албуми. Същия проблем имат десетки известни естрадни певци. Според тях една от причините е, че е изгорял архивът на бившата Концертна дирекция, където са се пазели документите за концертите и хонорарите на тези звезди. Според други източници никой не е осигурявал за пенсия Лили Иванова и останалите певци, които са давали само 10% от хонорарите си за импресарски права. Те трябвало да се осигуряват сами за старини.
Правителството има идея да бъде създаден творчески орден за заслуги, придружен от пенсия.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети