Палеж и стрелба по части на НАТО на границата между Косово и Сърбия

DenNews.bg
28.07.2011
размер на текста:

Инцидентите се случиха малко след оттеглянето на косовските полицаи. Снимка: reuters

Умишелен палеж на пропускателния пункт Ярине и стрелба по части на НАТО нажежиха още повече горещата обстановка на границата между Сърбия и Косово.
Косовски сърби атакуваха и подпалиха пункта Ярине само часове след като Косово изтегли тежко въоръжените полицейски части, които бяха иззели работата на митническите служители и бяха блокирали два гранични пункта.
Малко по-късно миротворците от НАТО бяха обстрелвани, в района на опожарения граничен пункт, предаде агенция „Новости", цитирана от news.bg.
Към момента Ярине е под контрола на KFOR, като миротворците се преминали към режим на повишена мобилизация.
Засилени са и мерките за сигурност в района на пропускателния пункт Брняк. Появилата се информация, че и срещу този пункт е извършено нападение, не е потвърдена.
От KFOR отбелязват, че командващият контингента - германският генерал Ерхард Бюлер, преговаря активно с политически представители на албанците и сърбите за намиране на изход от ситуацията.
Сръбският президент Борис Тадич призова към незабавно прекратяване на насилието и нарече участниците в насилието по границата „хулигани".
Напрежението по границата беше предизвикано от едностранното решение на косовската страна нейни полицаи да поемат контрола върху два гранични пункта в района на Митровица с цел налагане на ембарго за внос на сръбски стоки. Решението беше взето като реципрочна мярка, тъй като Белград не признава косовските митнически печати.
САЩ и ЕС призоваха Сърбия и Косово да положат взаимни усилия за намаляване на напрежението.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети