Правителството оцеля за трети път. Новината: Доган в парламента

DenNews.bg
27.07.2011
размер на текста:

Бойко Борисов удържа и третия вот на недоверие. Снимка: dnevnik.bg

Правителството на Бойко Борисов оцеля и след трети вот на недоверие два дни преди да навърши две години от избирането си на 27 юли 2009 г. 143 депутати гласуваха „против” , 91 „за” и един „въздържал се”. Резултатът беше очакван, след като "Атака" и 12-те независими депутати, които дадоха преди дни в декларация подкрепата си към кабинета на Бойко Борисов, заявиха, че ще гласуват против, информира БГНЕС.
И не само, защото оцеляването на кабинета се очакваше, голямата новина от пленарното заседание се оказа появата на лидера на ДПС Ахмед Доган, който не беше стъпвал в парламента поне от година.
По този повод премиерът Борисов попита: "Това ли е събитието в една държава - че един депутат е дошъл на работа?".
„Вече е видно – БСП разчита на Доган, Калфин разчита на Доган, „Синята коалиция” и Румен Христов разчитат на Доган, той идва да каже, че е срещу мен”, коментира още Борисов появата на Сокола.
В залата на НС Доган пренебрегна трибуната за изказване, но след това предрече предсрочни парламентарни избори на есен. На журналистически въпрос как технически ще се стигне до такъв предсрочен вот, лидерът на ДПС Ахмед Доган каза да се погледне аритметиката на несъгласните с кабинета в парламента. Според него, когато несъгласните в парламента минат 90 депутати, тогава на управлението му се вижда края. Лидерът на ДПС обеща, че със сигурност ще има пореден вот на недоверие срещу управлението на ГЕРБ, но за цялостната му политика.
След вота от ГЕРБ обявиха нова Тройна коалиция в лицето на БСП, ДПС и „Синята коалиция”. От своя страна лидерът на БСП отговори, че „простащината не помага на никой”. Станишев изтъкна, че в 2-часовата реч на министър Цветанов по време на дебатите в понеделник не са дадени отговори на смислени въпроси. Забележката на Станишев, че правителството разчита на „напазарувани депутати” пък принуди депутата от Кюстендилско Димитър Чукарски да поиска БСП-лидерът да бъде предаде на Етичната комисия в НС. Чукарски беше посъветван от парламентарната шефка Цецка Цачева да подаде заявление за това в комисията.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети