Израелски оркестър изпълни произведениe на антисемита Вагнер

dennews.bg
26.07.2011
размер на текста:

В истинска сензация се превърна днес 100-то издание на Вагнеровия фестивал в Байрот. Причината е изпълнението на Израелският камерен оркестър на произведение на Рихард Вагнер „Зигфрид идилия" в Байройт.

На най-прочутия оперен фестивал в света ще бъдат представени общо 30 представления на главните произведения на композитора, прочут с антисемитските си убеждения.


В Израел има негласна забрана да се свири Вагнер. Случило се е само един път, през 1981 г., когато диригентът Зубин Мета се решил да наруши ограничението и включил в програмата на концерт увертюрата към операта "Тристан и Изолда". То приключило посредата заради бурните протести в залата. Така и не последвал повече друг опит.


Три са причините, поради които в Израел Вагнер е забранен автор.
1. Вагнер е бил антисемит
2. Хитлер харесвал музиката м;
3.музика на Вагнер звучала в концлагерите и по тази причина за всеки, който е преживял ужасите, тя остава завинаги свързана със страшните времена на нацизма.

При пристигането си в Байрот диригентът Роберто Патерностро, чиито родители са оцелели по чудо по време на Холокоста, заяви, че вече е настъпил моментът музиката на Вагнер да бъде разграничена от неговите политически възгледи.

"Идеологията на Вагнер и антисемитизмът са ужасни неща, но от друга страна той е велик композитор. Целта ни през 2011 г. е да разделим човека от неговото изкуство", заяви Патерностро.


Идеята да бъде изпълнено произведение на Вагнер била посрещната от музикантите доста резервирано. Затова не всеки от тях била дадена възможността да избира дали да пътува за Германия.
"Досега никога не бяхме изсвирили дори един тон от Вагнер", признава диригентът.

Реакцията на граждани и политици в Израел е била на моменти доста остра. Но смисълът на този концерт, за чиято подготовка са положени значителни усилия и от двете страни, е да послужи като знак за помирение.


 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети