Обвиняват Брейвик за престъпления срещу човечеството

DenNews.bg
26.07.2011
размер на текста:

На Брейвик е забранено да гледа телевизия, да приема посетители и да получава писма. Снимка: reuters

Норвежкият атентатор Андреш Брейвик, който се призна за виновен за убийството на 76 души, може да бъде обвинен за престъпления срещу човечеството. В момента норвежката полиция обмисля дали да използва този параграф от наказателния кодекс, предаде Франс прес цитирана от bTV. Въведената през 2008 г. клауза предвижда максимална присъда от 30 г. затвор.
Прокурорът Кристиан Хатло, цитиран от в. "Афтенпостен", заяви, че прибягването до параграф 102 засега е само теоретично. До момента полицията се позовава на първите две алинеи от параграф 147, който визира терористичните прояви и предвижда максимално наказание от 21 години затвор.
Двете алинеи обхващат "тежкото дестабилизиране на основни функции на обществото" и намерението "да се сее страх сред населението". Засега 32-годишният Брайвик е със статут на заподозрян, макар и да е признал извършеното от него престъпление по време на разпитите си.
Вчера съдът постанови нападателят от Осло и остров Ютьоя да остане в ареста за 8 седмици. В ареста той ще бъде в изолация, в самостоятелна килия, без право да получава писма, без достъп до медии и без право да приема посетители, с изключение на адвоката си.
В съдебната зала нападателят признал, че е извършил приписваните му две деяния, но не се е признал за виновен за извършване на престъпление. Той заявил, че искал чрез действията си да отправи силно послание, както и да нанесе удар на бъдещото поколение норвежки лейбъристи.
В съда Андерс Брейвик обвинил управляващата Норвежка работническа партия в масов "внос" на мюсюлмани и подчертал, че тя е предала Норвегия. Нападателят е казал, че е искал да спаси Западна Европа от мюсюлманите и исляма.В съдебната зала Андерс Брейвик съобщил, че е действал с две групи от помощници, информира dnes.bg. Преди това той твърдеше, че е действал сам.
Броят на жертвите на стрелбата, която Брейвик откри по млади активисти на остров Ютьоя беше намален. По нови данни на полицията жертвите са 68, а не 86, както се твърдеше досега.
Така общият брой на убитите при двата атентата беше ревизиран на 76 души.
„Той трябваше да се самоубие, а не да убива други хора”, заяви неговият баща Йенс Брейвик в интервю за норвежката телевизия Те Фе 2, предаде Франс прес, цитирана от dnes.bg.
Йенс Брейвик, който е бивш дипломат, живее в село Курнанел във Франция и твърди, че от десетина години не се е виждал със сина си. Къщата му се охранява от френската жандармерия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети