Катин подписал сам за изкореняването на лозята в Бураново, сега цъка от почуда

Задължителният подпис на главния счетоводител липсва върху договора с арендатора, хората атакуват документа в съда

Десислава Панайотова-Янкова
25.07.2011
размер на текста:

Иван Минков и Божидар Йосифов Снимки: dennews.bg

Отстраненият кмет на Кочериново Костадин Катин лично е подписал договора с арендатора на стари лозя в землището на Бураново, които в момента се изкореняват за ужас на наследниците. Задължителният подпис на главния счетоводител на общината липсва, а добавеният текст, че арендаторът има право да изкорени лозята, който е добавен с удебелен текст в края на договора, не съществува като параграф в приетото от ОбС решение за отдаване под наем.
Това стана ясно на среща на изпълняващия длъжността кмет на Кочериново Иван Минков, шефа на поземлена комисия в общината Божидар Йосифов и наследниците на земите в Бураново.
Хората пък разказаха възмутени, че през изминалата седмица отстраненият кмет пристигнал в селото за цъкровен курбан и след като дал 100 лв. за празника, решил да се запознае с проблема отблизо.


„Отведохме го до лозята, за да види какви поразии са ни причинени. Той веднага отрече да има каквато и да била вина и даже започна да цъка с език от почуда. Катин каза, че не е знаел въобще за проблема, а вината е на предстедателя на ОбС Стоян Банчев и общинските съветници. Ама за толкова глупави ли ни има, като знаем, че докладната е била внесена от Катин по искане на арендаторката Янева. Ето сега става ясно, че той лично е подписал договора и най-вероятно е добавил на своя глава текста за изкореняване на старите масиви, т.е. на нашите наследствени лозя. Може би и затова няма подпис на главен счетоводител”, обясни Борис Райнов.
Божидар Йософов пък обясни, че въпросните земи и лозя не са общинска собственост, а се водят придобити по чл. 19, което означава, че общината в лицето на Катин би трябвало да се съобрази, че при отдаването под аренда може да се накърни интереса на наследници и е трябвало да се извърши проверка на място, която да установи дали лозята са пустеещи или не.
Всъщност само една малка част от масива от 170 декара е пустееща, всички други парцели се обработват от хората, а в момента багери на арендатора ги изкореняват направо с готовите гроздове.
Йосифов посъветва наследниците незабавно да поискат заснемане на парцелите си с искане до поземлена комисия.
 

„Аз обещавам, че по възможно най-бързия начин ние ще изготвим документите и мотивационно писмо до Общински съвет, който с гласуване да вземе решение за връщане на земите ви, тъй като тези земи подлежат на възстановяване. И всъщност в договора не знам дали е трябвало да пише, че арендатора може да изкоренява, но знам, че е трябвало да пише, че при възстановяване на наследниците, тези земи ще отпадат от площта на арендатора ”, обясни Йосифов.
„Така както е записано в договора става ясно, че и арендаторът и кметът са знаели, че тук има плододаващи лозя, щом са добавили текста за изкореняване, а в решението на ОбС земите са отдадени като пустеещи”, обясни още Йосифов.
От своя страна наследниците ще атакуват договора за аренда в съда, именно заради липсата на подпис на счетоводител и добавения текст.


 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети