Преврат в либийското посолство, консулът персона нон грата

DenNews.bg
25.07.2011
размер на текста:

Преврат в либийското посолство в София е извършен днес, информира bTV. Група, водена от генералния консул на страната Ибрахим Ал-Фурис, свали символите на режима на Муамар Кадафи, изпочупи портретите и статуите на диктатора и развя знамето на революцията.

В същото време българското Министерство на външните работи обяви разбунтувалия се консул за персона нон грата и му даде 24-часов срок да напусне страната.

Консулът Ибрахим Ал-Фурис потърсил bTV късно снощи, за да обяви, че минава на страната на опозицията.

Тази сутрин той и революционно настроени служители на мисията буквално щурмуват сградата на посолството. Свален е флагът на Либия, изпочупени са и портрети на Муамар Кадафи. Завладени са печатът и касата на посолството. Временно управляващият мисията, който отказа да се присъедини към случващото се, заедно с първия секретар са затворени в  стая.

Интересен казус се заформя около случващото се, тъй като от една страна МнВР официално призна бунтовническата власт в Либия, а сега иска разбунтувалия се консул да напусне страната.

От министерството все още не дават информация какво стои в основата на искането. Ясно е само, че нотата е на основание чл. 9 от Виенската конвенция, която гласи, че всяка държава има право да изгони чужд дипломат, който се занимава със странична дейност.

Във видеопослание до ТВ Европа разбунтувалият се консул иска защита от българските власти.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети