Планински спасители от Дупница и Благоевград помогнаха на 4-има изгубени израелски туристи в среднощна акция

Даниела Методиева
21.07.2011
размер на текста:

Планинските спасители от отрядите в Дупница и Благоевград помогнаха на 4-има иизгубили се над Рилския манастир израелски туристи по време на среднощна акция. Това съобщи един от участниците Калин Зарев от Дупница, който заедно с Росен Мутафчийски, Кирил Чолаков, Борислав Джокин и Райчо Башленски са прекарали цялата нощ в планината, докато успеят да направят връзка с изгубилите се туристи. Рано сутринта днес четиримата туристи са били пресрещнати от спасителите от Благоевград Димитър Груйчев и Георги Ботев на една от планинските пътеки близо до Рилския манастир.
Сигналът бил поданен по мобилен телефон от четиримата туристи първо на телефон 112, след което те се обадили и в родината си Израел, откъдето също било получено обаждане за бедстващи туристи.
Първоначално към планинските спасители била подадена информация за изчезнало дете на 8 години, младеж на 18 г. и за още един турист в района на река Дрошлявица над Рилския манастир. Екипът от Дупница тръгнал в 22 ч. снощи, а към 2 ч. тази сутрин те успели да преминат през гористия пояс около реката. През цялото това време те не са имали връзка нито с туристите, нито с координационния център, тъй като в този район няма достъп до оператори. Едва в местността Топилата вече се получил сигнал и връзка с централата. Едва тогава станало ясно, че става въпрос за две двойки израелски туристи. Придвижването на спасителите от Дупница продължило през връх Върла до връх Баучер, като през цялото време те оглеждали района. По подадената информация от израелците към централата те трябвало да са в този район. През това време планинските спасители от Дупница са давали през централата наставления на израелците откъде и как да се придвижат в посока Рилския манастир. Така рано тази сутрин те били засечени от двамата спасители от благоевградския отряд Димитър Груйчев и Георги Ботев.
Специални благодарности планинските спасители от Дупница изразяват към началника на полицейското управление в Рила Иван Кавлачки за съдействието му и допълнителната връзка, която е поддържал с тях. Той пръв ги уведомил, че четиримата израелци са открити.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети