Изказването на Дянков за дълговете на община Дупница е предизборно, обяви кметът Атанас Янев

Инспектори от финансовото министерство са идвали на проверка преди 3 дни заради училищата

Даниела Методиева
21.07.2011
размер на текста:

Изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че община Дупница е натрупала 20 млн. лв. задължения, е предизборно. Това обяви днес кметът Атанас Янев по повод гостуването на Дянков в града вчера и изнесената от него информация, че общината е с много лоша финансова дисциплина, и от днес започва цялостна ревизия от Инспектората за просрочия към договори и изразходване на средствата от делегираните бюджети на училищата.
„Имаме теглени два кредита- за 2 млн. евро и за 2 млн. лева. Те бяха за ремонт на училищата и детските градини и за мостово финансиране по различни проекти. Още повече, за тях гласуваха и народният представител Емил Гущеров, който по това време беше общински съветник, и Крум Милев. Истината е, че инспектори от финансовото министерство идваха на проверка в общината преди 3 дни. Те не установиха нарушения, ние им представихме извадка от сметките на училищата. От нея става ясно, че СОУ Св. Паисий Хилендарски има в наличност 64 389 лв., ОУ „Неофит Рилски”- 100 569 лв., ОУ „Кирил и Методий”- 44 000 лв., а ОУ „Евлоги Георгиев”- 92 000 лв. Що се отнася до бавенето на заплатите в началото на годината Дянков отпуска парите на два транша. Това беше причината ние да забавим изплащането, за да дадем на всички учители наведнъж заплатите и да няма сърдити. Не се притеснявам от предстоящата проверка, ние сме тук, и чакаме инспекторите да дойдат, обяви днес Янев.
Кметът е очаква финансовия министър да дойде и на среща с него в общината, но за визитата на Дянков не е идвала официална информация в общината. Янев също не е получавал покана за срещата организирана от ГЕРБ, а да дойде в Дома на техниката го възпряла подадената информация от местното ръководство, че тя ще бъде при закрити врата.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети