Инспекторатът към Министерство на финансите влиза утре на проверка в община Дупница, обявиДянков

Възможен е и запор на сметките, за кмета Янев и главния му счетоводител се готвят и административни сакнции

Даниела Методиева
20.07.2011
размер на текста:

От утре Инспекторатът към Министерство на финансите влиза на щателна проверка в община Дупница заради натрупаните задължения от 20 милиона лева към 30-и юни, а има и реална опасност да бъде наложен запор на сметките. Това обяви на посещение в града финансовият министър Симеон Дянков, който се срещна с представители на бизнеса в града по покана на местната структура на партия ГЕРБ. На трибуната до Дянков седнаха депутатът Емил Гущеров и общинският съветник Крум Милев.
Интересът към визитата на Дянков обаче не беше особено голям, на срещата в Дома на техниката имаше доста рехаво присъствие както на граждани, така и на бизнесмени от Дупница.

Депутатът от ГЕРБ Емил Гущеров и съветникът Крум Милев седнаха до финансовия министър.


Община Дупница не си върши добре работата и ние ще започнем проверка на финансовите практики. От 2 месеца събираме доказателства за това и искаме да разберем защо общината има просрочие по сключени договори с фирми. Нашата информация по сигнали на засегнати е, че сумата възлиза на 6,2 млн. лв. Искаме да разберем и къде отиват средствата, отпуснати от държавата за делегирани бюджети. Ако с тях са запълвани дупки, то това е противозаконно, ако се докаже че и кмета и неговия главен счетоводител са злоупотребявали с пренасочване на средства, ще им бъдат наложени административни санкции. Защото от наша страна няма никакво забавяне на средства, отпускани за делегираните бюджети, обяви Данков.

Присъствието в залата бе рехаво

На въпрос на журналисти защо едва сега се предизвиква проверка при положение, че проблем с учителските заплати имаше и миналата година, той не отговори. Но обърна внимание на факта, че Софийска община, която също има неразплатени сметки, е в по-добра позиция от Дупница, след като се тегли чертата.
На въпрос на бившия общински съветник Георги Георгиев дали държавата дължи средства на община Дупница за финансиране по европроекти, финансовият министър отговори, че всичко досега е изплатено. Ако има забавяне, то било заради това, че има забележки по самото им изпълнение.
Георги Георгиев обърна внимание на факта, че само за 3 години Дупница се е обезлюдил с 20%, а защо се е стигнало до там, той е готов и да дебатира с финансовия министър.
Един от бизнесмените попита Дянков защо се получава така, че в държавата изключително много е скочила междуфирмената задлъжнялост. В отговор финансовият министър заяви, че в САЩ, където дълги години е живял, има търговски съдилища, които пободни проблеми решават само за 2 месеца. Ако и в България се въведе такава практика, то тази междуфирмена задлъжнялост би се стопила много бързо.

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети