Лихвари държали 14 платна на Дечко Узунов и Васил Стоилов

DenNews.bg
19.07.2011
размер на текста:

Снимка: Пресцентър МВР

Нелегални лихвари са задържани при специализирана операция на столичните антимафиоти и служители от СДВР. До реализацията се стигнало в резултат на жалби от граждани. Работата по случая продължила няколко месеца. 64-годишната С.П. и 58-годишният П.Ш. не са известни на полицията с предишни криминални прояви. Те извършвали незаконна банкова дейност, като за това са получавали неправомерни доходи.
В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания в домовете им и във вила. Там са открити общо 13 картини на Дечко Узунов и Васил Стоилов, информира пресцентърът на МВР. Предстои експерти от Националната художествена галерия да установят автентичността и стойността на платната. Не са открити документи за произхода им. Предполага се, че картините на известни български художници са били оставяни като залог и са придобити на безценица от двойката.
От ползвани от С.П. и П.Ш. касети в банков трезор са иззети множество документи, нотариални актове и общо 46 450 евро. При процесуално- следствените действия от жилищата са иззети компютърна конфигурация и множество мобилни телефони.
Двамата са задържани за 24 часа.
Действията по разследването продължават.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети