Майки се жалват в Европарламента от НОИ заради обезщетенията

dennews.bg
18.07.2011
размер на текста:

Засегнати майки от цялата страна ще изпратят отворено писмо до Европейския парламент и всички компетентни институции по въпросите на майчинството и детето, както и до парламента, премиера, НОИ и други български институции, съобщи председателката на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова след проведената кръгла маса по проблема с потърпевши майки, съобщава news.bg.
Исканията на майките са да отпаднат всички разпореждания за връщане на получените според НОИ недобросъвестно обезщетения за отглеждане на малки деца заедно с лихвите, настояват майки от цялата страна.
В писмото се настоява и за усъвършенстване на нормативната уредба и анализ на законодателството. Всички дублиращи структури да бъдат закрити, предлагат майките. Те искат и промени по отношение на осигурителния стаж за майчинство - общият да бъде 1 година, а непосредствено преди раждането 6 месеца. За стимулиране на раждаемостта да се дават еднократни субсидии за раждане на дете в размер на 3 минимални работни заплати.
Майчинството за близнаци да се отпуска на дете, а не на раждане. Многодетните родители с 3 и повече деца да се пенсионират 10 години по-рано от общоприетото с минимален осигурителен стаж от 20 години.
Те настояват и детските надбавки да станат 30 % от минималната работна заплата и да бъде премахнатадоходната граница за тях, за да има равнопоставеност.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети