Катин обвиняем за пет престъпления, с три опитал да заличи следите си

Десислава Панайотова-Янкова
15.07.2011
размер на текста:

Костадин Катин

Костадин Катин вече е официално обвиняем за пет престъпления, три от които са извършени по време на образуваното срещу него досъдебно производство, и с които е целял да заличи следите си.
Преди минути прокурор Камелия Стефанова е внесла обвинителния акт срещу отстранения кмет на Кочериново от 12 тома в деловодството на Окръжен съд-Кюстендил и предстои определянето на съдя докладчик по делото.
Пет са престъпленията, за които е обвинен Катин, като всички са извършени в условията на продължителност.
По чл. 283 „а”, т. 1 от Наказателния кодекс той е обвинен за две продажби на имоти частна общинска собственост, като единият имот е бившата здравна служба в Кочериново, която вместо в здравен център за нуждите на населението се превърнала в двуетажна частна къща.
По чл. 282 ал. 2 от НК отстраненият кмет е обвинен за издаването на три заповеди, с които е превишил правата си, като е разрешил сеч и извозването на тополи от втория продаден имот.
По чл. 310 ал. 1 той е обвинен, че като длъжностно лице е подправил официални документи, а именно трите броя заповеди, с които е разрешена сечта и извозването на дървения материал. В заповедите има подправен и добавен текст и това се е случило в периода от 28 септемрви 2010 г. до 4 октомври 2010 г., когато вече срещу Катин течеше досъдебно производство. Трите подправени заповеди той е представил на разследващите, които проверявали фактите и обстоятелствата по първите две престъпления, а именно продажбата на общински имоти и сечта.
Другите две обвинения са също за престъпления извършени при опит за отклоняване на разследването по време на досъдебното производство, а имено склоняване на длъжностни лица-трима общински служители към лъжесвидетелстване и подбудителство на други двама служители да дават неверни показания.
„Приключихме работата си един месец по рано от срока даден ни от Апелативна прокуратура”, изтъкна прокурор Стефанова.
Днес Окръжен съд-Кюстендил отказа молбата за връщане на Костадин Катин на кметския пост. Ако той обжалва решението в установения от закона срок от три дни молбата му ще бъде разгледана от Апелативен съд-София.
До отстраняването му се стигна с решение именно на Апелативен съд.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети