Забранява се изоставянето на бебета от 2013-а година у нас

dennews.bg
15.07.2011
размер на текста:

Напълно се забранява изоставянето на бебета и малки деца до 3 години в домове у нас от 2013 година, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, цитирана от news.bg.
Тези родители, които сметнат, че не могат да се грижат за децата си ще тряБва да ги оставят на грижата на свои близки или приемни семейства. Ако решението им е завинаги, децата ще се дават автоматично заосиновяване. Промяната е записана в проекта за новия Закон за детето.
Изключение от общото правило ще има, когато децата са с тежки увреждания и се наждаят от постоянни медицински грижи. Тогава те ще бъдат настанявани в защитени жилища.Следващата една година ще бъде посветена на създаването на солидна мрежа от приемни семейства, които ще са обучени специално за отглеждане на бебета, уточни Симеонова.
Сега в домовете за медико-социални грижи са настанени 1000-1100 деца до 3 г. , което значело, че са нужни приблизително толкова приемни семейства. Обучените двойкивече са 794, като 639 се грижат за изоставени. Вече не било пречка приемни родители да прибират в домовете си и ромчета, сочи статистиката.
В приемни семейства вече се настаняват новородени направо отродилните домове, без децата да постъпват в социални институции. Джипитата и наблюдаващите бременността лекари ще бъдат задължени при най-малкото съмнение за риск от изоставяне на бебето да информират отделите за закрила на детето в социалните служби. Ако не го направят, ще бъдат глобени. Целта е експертитетам да разговарят с бъдещата майка отрано и да преценят причините за това решение. Ако просто е притеснена, чеблизките й не я подкрепят, социалните ще й посредничат за връзки с общината, която евентуално да й осигури жилище.
Ще се увеличат центровете "Майка и бебе", където несигурни и изпаднали в затруднение жени ще имат шанс за подкрепа няколко месеца, докато се намери по-трайнорешение на проблема им.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети