Куп доказателства за влияние. Адвокати на Катин викали свидетели на „разпити” в София

Десислава Панайотова-Янкова
15.07.2011
размер на текста:

Костадин Катин

Множество силни доказателства, че отстраненият кмет на Кочериново Костадин Катин е оказвал влияние на свидетели по разследванията срещу него и е давал инструкции какво да се казва, и как да се унищожават документи в общината, бяха предоставени днес на Окръжен съд-Кюстендил.
Както малко по-рано съобщихме, на днешното съдебно заседание беше отхвърлена молбата на отстранения градоначалник за връщането му на поста.
„Решението на съда ще обезпечи спокойната работа не само по досъдебното производство, но и по цялостния процес срещу Катин. Именно неоспориотмите доказателства за въздействие от негова страна върху свидетели и служители в общината доведоха до това определение. Явно е, че продължава да има опасност от въздействие върху свидетелите”, коментира за dennews.bg прокурор Камелия Стефанова.
Днес бяха представени и доказателства, че адвокати на Катин са привиквали на срещи извън Кочериново свидетели, за да получат информация за хода на делото и разпитите в полицията. На 11 март такава среща се е провела в София. От името на Катин адвокати са „разпитвали” свидетели в пълно противоречие с правилата на съдебното следствие.
Както вчера писахме, 30 свидетели поискаха с писмо до правосъдния министър Маргарита Попова, главния прокурор Борис Велчев, Висшия съдебен съвет и прокурор Стефанова защита на здарвето и живота си. Част от хората днес бяха в залата и при произнасянето на решението очите им грейнаха. „Има правосъдие и дано съдът продължава да е така мъдър до края на процеса”, коментираха те. Самият градоначалник отказа коментар след заседанието.
Що се отнася за подадената от 30-те свидетели информация, че Катин е изплатил на съдията по днешното заседание Братанова голяма сума пари, а неговата адвокатка Вася Пешева е в близки отношения със съдията, прокурор Стефанова обаясни, че проверка засега не се налага. „Той е в позиция да казва много неща, но това не означава, че са истина. Той вече е един обвиняем по моето дело”, коментира тя. Днес следобед прокурор Стефанова ще внесе в деловодството на съда официалния обвинителен акт срещу Костадин Катин, побран в 12 тома, за престъпление по служба.
Въпреки, че с писмото си до Попова свидетелите поискаха смяна на съдебния състав делото беше гледано от съдия Братанова, но впечатление направи, че прогнозата от писмото, че адвокат Пешева няма да се яви днес се оказа точна. Катин беше представляван от Анани Константинов, тъй като Пешева наистина е в отпуск, както предположиха свидетелите.
На въпрос дали срещу Катин няма да бъде поискана по-строга мярка, която да обезпечи сигурността на сивдетелите, предвид заканите, за които те сигнализират, прокурор Стефанова обясни, че това може да стане по искане на колегите й до които са депозирани жалбите.
„Тази мярка обезпечава делото водено от мен, но нищо не пречи колегите, които сега разглеждат жалбите за опит за убийство да поискат и задържане под стража”, коментира още тя.
Както dennews.bg първи писа, двама граждани на Кочериново подадоха жалби, че отстраненият кмет се е опитал да ги прегази с колата си.
Костадин Катин беше отстранен от длъжност с решение на Софийски апелативен съд.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети