Бурановци пишат до Бойко и Найденов за изкоренените лозя

Двама полицаи пазиха председателят на ОбС-Кочериново и селската кметица от народната любов

Десислава Панайотова-Янкова
14.07.2011
размер на текста:

Напрежението на срещата често ескалираше. Снимки и кадри: dennews.bg

Наследниците на лозя от кочериновското село Бураново, чиито земи са отдадени от общината и в момента арендатор изкоренява готовата продукция за стотици левове, ще потърсят помощ от премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това решение беше единственият резултат от драматична среща с председателя на ОбС-Кочериново Стоян Банчев и кмета на селото Наталия Карчина днес. Изблиците на народната любов пък наложиха присъствието на двама полицаи, благодарение на които крайно нажежената, не само заради летните температури среща, се размина без пострадали управници.
Всъщност виковете се отключиха благодарение на тона на Карчина, която още с първите си думи започна да упреква хората и да ги обвинява, че те са виновни за създалата се ситуация и нямат право да претендират и търсят вината на друго място.
Както dennews.bg първи писа, наследници на земи се оказаха в капан, след като преди две години общината отдала под аренда 170 декара лозя в селото, 90% от които обаче се обработват от наследниците на собствениците им. Докато хората чакали заснемането на имотите от поземлена комисия, земите били актувани като общински и дадени под аренда.

 Двама полицаи следяха за реда и сигурността на Стоян Банчев.


„Казвате, че не сте знаели за това което се случва, но аз се съмнявам. 10 г. имахте да си узаконите земите, още пет години общината изчака за непотърсените земи, а сега се оплаквате. През 2006 г. на събрание 15 души дадоха по 50 лв, за заснемането на земята си по мой съвет”, запали напрежението Карчина, тъй като хората са категорични, че обявите за решенията на ОбС, търговете и конкурсите не се предоставят на вниманието им, а събранията се насочват за неподходящи дни и часове.
Както и предишни събрания и днешното беше свикано в неподходящ за работещите в града и на полето час -14 ч. Отговорът на кметицата, че не може да свиква събрание в събота, защото тогава си почива, предизвика истинско негодувание, което се засили още повече от опитите на Карчина да извини неподходящия ден и час с председателя на ОбС, който обаче си призна, че бил готов да дойде и в друг ден и час.

 

Основното искане на потърпевшите, а именно багерите на арендатора да спрат да изкореняват лозята, остана във въздуха,

 

защото за пореден път беше обяснено, че общината и ОбС няма какво да направят, тъй като договорът с частника е железен и в него е упоменато, че той има право да изкоренява и да подменя насажденията.
Обяснението на Банчев бе, че когато докладната за отдаването под аренда е била гласувана от общинските съветници, те не са знаели, че лозята се обработват, вбеси присъстващите.
„Ние работим с документи. Когато гласувахме, имахме скици и актове, че парцелите са общинска собственост. Защо поземлена комисия ги е издала, аз не мога да знам и да отговарям”, обясни той и посочи два варианата за излизане от ситуацията.
„По закон може Общинската служба „Земеделие и гори” да издаде писмо, че ви признава за собственици и на предстояща сесия да върнем земите ви. Другият вариант е да внесете искове и да чакате съдебно решение”, каза още ОбС-шефът.
 

 Заради неподходящите ден и час само около 30 души се събраха на срещата.

Думите му обаче веднага бяха последвани от въпроса „Защо след като сме принудени по няколко пъти да плащаме земите на бащите и дядовците си, сега да плащаме на адвокати? Вие съветниците седите в оная зала и търкате столовете”.
„Защо един от вас не дойде да погледне тези земи пустеещи ли са или се обработват. Става въпрос за 170 декара и за съдбите на 200 души, а вие взимате решение като гледате в една точка и търкате стола. Защо само по избори обикаляте като мухи и тогава се сещате, че има хора под вас, а не се сетихте да обявите както трябва в селото, за да може земите да се дадат на ползвателите”, един през друг питаха потърпевшите, които напълно отхвърлиха двата посочени от Банчев варианта, защото докато се чака сесия или решение на съда лозята им ще бъдат унищожени.
„И докато ние с вас тук си говорим, багерите горе работят и ни затриват лозята. Може ли да пръскат хората и да копаят, а малко преди да оберат продукцията да се изкоренява лозето им? Омръзна ни на маймуни да ни правите и само по изборите да се сещате, че още има живи хора в тая държава. Стопирайте багерите, обадете се на арендатора, защото ако унищожат всички лозя за какво ще ни е пуста земя? И защо започнаха да обработват терена от лозята, а не от ония 10%, които пустеят. С това решение вие доказвате, че ликвидационните съвети още работят в България”, негодуваха още хората.
За разлика от Карчина, която на няколко пъти влезе в открит словесен двубой с хората и надвикваше всички, Банчев се опитваше да запази добрия тон, но и той забрави за него, когато чу думите, че „хората, които работят не могат да станат мазници с гладки за приказки езици и председатели на ОбС”.

 Според хората най-голямата вина на община и ОбС е, че решенията се гласуват без да се знае за какво става въпрос.


„Щом искате всичко да е законно вие спазихте ли закона? Защо не сте си извадили документи, а сте чакали”, попита той, но най-точния отговор се оказа случая на Димитър Попов и Здравко Райнов.

 

Въпреки, че двамата имат скици и лозята им са очертани от арендатора с червена боя, багерите влезли и там

 

„Имам документ, бях спокоен, че съм оградил с червена боя и няма да ми пипат насажденията, но ето че един ред от лозето е унищожен. Изпочупени са колците”, обясни Попов.
В края на срещата Банчев посъветва хората да излъчат група за нова среща, но този път в общината, на която да присъстват и представители на поземлена комисия.
„Явно проблемът е от там, но поземлена не е подчинена нито на кмета, нито на ОбС, така че ние не можем да въздействаме”, каза той.
 

 Може и къщите да ни дадете под аренда, предложиха хората.

„Ние повече на местно ниво няма да се занимаваме, защото явно общината си предпочита далаверата, а не хората, които работят. Днес и шефът на областна земеделска служба Крум Милев ни излъга, че ще прати човек на срещата, така че ще отнесем сигнала до министъра и премиера. Да видят какви далавери се случват в държавата и защо искате да ни затриете”, обобщи следващите стъпки на бурановци Владко Ангелов.
Истински философски размисъл пък може да отключи един от последните съвети на Бачев, който всъщност е типичен за почти всички управляващи в България.
„Идвайте на сесиите, за да чуем вашето мнение”, посъветва той.
„Да, вместо да обработваме земята и да си вършим работата, вашата работа ще вършим! Нали за това ви избираме и заплати взимате-да ни защитавате интересите. Интересите на хората и обществото. Вие ще идвате при нас, точно да видите какъв е живота”, отговори Ангелов.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети