Община Дупница поема дълга на „Ученически столове” , но продава апетитен имот на дружеството

Още 50 000 лв. заем остава в наследство сегашното управление и незиплатени за 6 млн. лв. към фирми

Даниела Методиева
14.07.2011
размер на текста:

Община Дупница поема дълга на Ученически столове към „Райфайзенлизинг” ЕООД от близо 100 000 лева, но за сметка на това ще продаде част от най-апетитния имот на дружеството на търговската улица „Николаевска” в града. Това решение бе взето на сесията на местния парламент днес, а докладната на кмета Атанас Янев бе внесена в последния момент като допълнителна заедно с отчета за изпълнението на бюджета за първото полугодие на тази година.
За да стане възможна сделката по продажба на имота, той бе включен и в част трета в Програмата за управление и разпорлеждане с имотите общинска собственост „Имоти, които община Дупница има намерение да продаде”. Това свое предложение кметът Атанас Янев обяснява като защитаване на интересите на общината, която като продаде част от имота, ще разполага с необходимите ресурси за погасяване на вноските по лизинговите договори на Ученически столове.

Част от тази сграда на "Ученически столове" ще бъде продадена 


Община Дупница ще подпише договор за поемане на остатъка от дълга на дружеството, който възлиза на сумата от 50 608 лв. , а след това кметът Атанас Янев ще обяви процедура за продажба на част от имота на улица „Николаевска”.
В това решение на общинския съвет единствен отпор дадоха тримата съветници, които са опозицията в местния парламент- Първан Дангов, Методи Стойнев от „Атака” и отцепилия се негов заместник Милен Попов. В това решение Дангов заподозря опитите на екипа на Янев апетитния имот да бъде продаден на техни приближени хора и то на безценица.
„Това решение е поредният случай на неразумна кредитна политика на сегашното управление на Дупница и ние ще се разделим с една емблематична за града ни сграда”, репликира от микрофона Дангов
Още два общински имота ще бъдат продадени- парка в село Крайници и нива в Яхиново. И тези две решения на общинските съветници в Дупница бяха изтълкувани от опозицията в местния парламент като опити да бъдат облагодетелствани пак хора, близки до Янев и екипа му, защото на конкурса щял да се яви само един участник.
Като доста съмнителна Дангов определи и цялата процедура около преобразуването на нивата в Яхиново заради последователността на дните, в които са извършени всички действия по неговото вписване в регистъра, данъчната оценка и внасянето на докладната. Оказва се, че тя е депозирана 5 дни преди вписването на имота в Службата по вписвания. Тъй като той ще бъде включен като апортна вноска в дружеството Дупница регистър, което е съвместно с американската компания „Панел Груп”, Дангов обяви, че в случая се обслужват частните интереси именно на тази компания.
Той дори предложи нивата в село Яхиново, която е от 8 декара, да бъде продадена за 1 млн. и 200 хил. лева. Известна яснота около бъдещето на този имот внесе съветникът от БСП Георги Пехливански, който обясни, че потенциален инвеститор има интерес да купи имота.
Що се отнася до парка в село Крайници също от 8 декара, то съветниците взеха решение той да бъде продаден, като преди това ще бъде преобразуван в терен за жилищно застрояване.
От отчета на община Дупница за изпълнението на бюджета за първото полугодие на тази година стана ясно, че просрочените задължения вече са станали 6 млн. 186 000 лева. От тях половината са към фирми-изпълнители на различни общински обекти, а останалата част към външни изпълнители. Досега изтеглените кредити от екипа на Янев са за близо 15 млн. лв. Те са за съфинансиране по различни проекти с цел тяхното обезпечаване и точно това бе посочена от кмета на сесията днес в отговор на упреците на тримата опозиционери. 
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети