Франция посвети националния празник на убитите си в Афганистан войници

dennews.bg
14.07.2011
размер на текста:

Днешният национален празник на Франция президентът Никола Саркози на загиналите в Афганистан вчера 5-има нейни войници, предаде news.bg.
Терористичната атака в източен Афганистан, при която загинаха 5-има френски войници и един местен жител, помрачи днешните традиционните пищни тържества, съпътствани от военен парад и церемонии с участието на видни лица от обществено-политическия живот в странатаПри атаката, станала в провинция Капис, на 50 километра североизточно от Кабул, бяха ранени четирима другивоенни от Франция.
Бих искал да посветя този ден на нашите мъртви войници в Афганистан. Това е момент, в който трябва да бъдем с тях и техните семейства, заяви държавният глава.
Днес в Елисейския дворец ще бъде проведена и извънредна среща на високопоставени официални представители на силите за сигурност. По време на нея ще бъдат обсъдени нови условия за сигурност за френските военнослужещи в преходния период преди напускането им от размирната страна.
Традиционният парад в Париж започна в 10 сутринта от булевард Шанз-Eлизе в присъствието на държавния глава, десетки официални лица и хиляди граждани. Общо 7 000 военни се включиха в 131-я парад по случай 14 юли, като 5 035 от тях дефилираха. В грандиозното шествие участваха още 300 военни автомобила, 84 самолета и хеликоптери, 240 коня.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети