Амулет на готски нашественик откриха случайно на Перперикон

DenNews.bg
14.07.2011
размер на текста:

Проф. Овачаров показва амулета. Снимка: dariknews.bg

Готски амулет със свастика на върховния бог на германските племена Один е бил открит от пазачи на Перперикон. Предполага се, че той е принадлежал на войн, участвал в превземането на скалния град преди 17 века, информира БНР.
Амулетът е намерен край една от пътеките към върха и се предполага, че е изровен на повърхността от дъждовете през зимата. Представлява квадратна оловна пластина, от едната страна, на която е изобразена свастиката, а на другата има келтска руна. Надписите все още не са разчетени.
Археолозите свързват находката с един от най-драматичните моменти в хилядолетната история на Перперикон - опожаряването на града от готите през четвърти век.
"По-интересно е обаче, че ние до този момент вече сме намирали следи, свързани с това опожаряване, станало след 376 г., когато готите разбиват римляните само на 60-70 км от тук, край Одрин, и убиват дори римския император Валент", каза археологът Николай Овчаров.
Той определи проучването на Перперикон като редене на пъзел. Всяко лято археолозите разкриват нови пластове от хрониките на древния комплекс. Тази година експедицията започна работа в района на Акропола.
"Пълното проучване на Акропола на Перперикон и на Двореца-светилище е много важно и от историческа гледна точка, но не по-малко важно е и от експозиционна, от гледна точка на културния туризъм, защото ние вече ще имаме цялостно крепостта, с пълно градоустройство, които ни показват Перперикон в апогея на неговото съществуване, в III-IV в., като най-големия античен град в Родопите", каза още Николай Овчаров.
В проучванията са ангажирани 100 работници. Осигурено е държавно финансиране от 180 000 лева. Разкопките на Перперикон ще продължат 3 месеца, информира още БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети