Опростиха лихвите на майките взели неправомерно помощи

DenNews.bg
13.07.2011
размер на текста:

Майките, които трябва да върнат 6,5 милиона лева, защото са ползвали неправомерно майчинство ще върнат парите на НОИ без лихви. Това стана след гласуваните на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване в Народното събрание, информира dnes.bg.
Според статистиката около 6760 майки имат да връщат на бюджета 6,5 млн.лв. за това, че са получавали месечно 240 лв. за отглеждане на детето си, а то е ходило на градина.
На дискусията Хасан Адемов, член на социалната комисия, окачестви промените като „предизборен флирт за определена група български граждани”. Според него решението ще противопостави една социална група на друга социална група, а със законопроект не се решава абсолютно нищо, защото очакванията на тази категория български граждани са да се опростят не само лихвите, а и главниците.
През месец май президентът Георги Първанов опрости дълговете на 14 майки от 157 жени подали молби до него.
Опрощаването на несъбираеми държавни вземания е в правомощията на президента. Решение за това взима специална Комисия, която разглежда всички документи и индивидуални случаи. По всяка от 157-те молби се взема становище и ако има достатъчно аргументи, президентът пуска административната процедура в ход.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети