US пенсионерите с БГ неволи. Секват им парите след 3 август

DenNews.bg
13.07.2011
размер на текста:

Барак Обама и демократите искат повишаване на тавана на държавния дълг.

Американските пенсионери са на прага да споделят горчивия опит на българските си „колеги” в оцеляването на предела. Ако Белият дом и Конгресът не постигнат споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг има опасност след 3 август парите за пенсиите да секнат. За това предупреди американският президент Барак Обама, съобщава Ройтерс, цитирана от dnes.bg.
Държавният глава призна, че не може да гарантира, че ще има средства за притежаващите право на пенсия, както и евентуално за инвалидите и участниците във войните, получаващи помощи.
„В хазната може просто да няма пари“, каза Обама в интервю за телевизия CBS.
Министерството на финансиите предупреди, че ако не вземат адекватно решение в Конгреса до 2 август и таванът на дълга не бъде повишен, рейтинговите агенции ще понижат кредитната оценка на Съединените щати, което ще доведе до "катастрофални щети" за икономиката. Ако това се случи ще е за първи път в историята на страната, информира и news.bg.
На 16 май бе достигнат поредният таван на държавния дълг, определен през миналата година от Конгреса на 14,3 трлн. долара.
Сега властите в страната разполагат с няколко седмици, за да избегнат технически фалит, който може да настъпи след 2 август, ако Конгресът не гласува увеличаване на тавана на държавния дълг.
В законодателния орган обаче републиканците имат мнозинство и отказват да разглеждат въпроса за увеличаване на тавана, преди да се постигне споразумение за намаляване на разходите за управление на страната.
Интензивните преговори за увеличаване на тавана на дълга се водят без успех от края на май, като от Белия дом предлагат увеличаване на тавана с 2,4 трлн. долара.Таван по вътрешния дълг съществува само в САЩ.
За първи път американският Конгрес определя максималното ниво на задълженията през 1917 г. и оттогава постоянно го повишава. От 2000 г. до момента то е било увеличавано 10 пъти, информира investitor.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети