Йорданка Фандъкова открива авторска изложба на дупнишкия фотограф-художник Тодор Янков в столицата

Даниела Методиева
13.07.2011
размер на текста:

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще открие авторската изложба на дупнишкия фотограф-художникът Тодор Янков днес от 16 часа. Това е поредната проява на Янков в Месеца на фотографията, организиран от Българската фотографска академия “Янка Кюркчиева” и под егидата на Столична община. Това е поредното голямо признание за невероятния талант на доайена на фотографското изкуство в България, който живее и работи в Дупница, тъй като в програмата на артсалона са поканени само най-добрите творци от страната и подбрани гости от чужбина.
Изложбата на Тодор Янков, която ще бъде открита в офиса на фирма “Веос” ще продължи до 30 юли. Той е избрал да се представи пред столичните ценители с пейзажните си творби от експозицията му, включена в рамките на тазгодишните Майски празници на културата в Дупница “40 години с фотоизкуството на Тодор Янков”. Като признание за неоспоримото майсторство на фотограф-художника е и присъствието на световноизвестния фотограф проф. Кенет Корбе на откриването на експозицията му в столицата. Проф. Кенет Корбе идва за първи път в България за да изнесе Мастер клас по визуална журналистика и по темата “Природа” ще използва именно фотосите на Тодор Янков. Професорът е преподавател по фотожурналистика в Държавния университет на Сан Франциско. Негови студенти са носители на наградите Пулицър, Уърлд прес и други престижни отличия. Идването му в България се приема като едно от най-значимите събития за фотографската ни гилдия в последните години.
С името на Тодор Янков е свързано още едно значимо събитие за Дупница. По негова инициатива в периода от 22 до 24 юли ще се проведе фотопленер “Очите на Рила”. Водещи фотографи от цялата страна ще имат възможността да запечатат с обективите си късчета от най-красивия Отовишки дял на Рила планина и местностите около около хижа “Иван Вазов”. Пленерът се организира от сдружение “Фото Клуб – Осмо Изкуство”, със съдействието на “Мултимедийна Работилница” АД и под егидата на община Дупница.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети