80 ромчета от Дупница влизат за пръв път в детска градина

Малчуганите и още 40 техни връстници ще бъдат обгрижвани по проект, спечелен от ОДЗ „Слънце”

Даниела Методиева
12.07.2011
размер на текста:

80 ромчета от най-населената Гиздова махала в Дупница за пръв път ще влязат в детска градина. Това ще стане възможно благодарение на проект Равен старт за всички, спечелен от ОДЗ „Слънце” на стойност 310 332 лв.. Цялата сума се осигурява от Европейския социален фонд, а на пресконференция днес кметът на Дупница Атанас Янев отчете проектът като сериозен успех, защото е първият от подобен мащаб, спечелен от детска градина в града.
Освен 80-те деца от Гиздова махала, които никога досега не са посещавали забавачки, към проекта ще бъдат включени още 40 от всички останали ромски квартали в Дупница. В работата на екипа от педагози ще бъдат включени и 20 учители, обучени за работа в мултикултурна среда.

 


Обучението на децата ще се извършва в ремонтиран и оборудван специално за целите на проекта Адаптационен детски център. За всяко едно от общо 120-те деца от групата ще бъдат изготвени индивидуални планове за обучение, като целта е идентифициране на нуждите и потребностите му. Всеизвестен факт е, че голяма част от ромчетата в Гиздова махала се препитават основно от ровене на боклуците от градското сметище, където ги изпращат техните родители. Това бе отчетено като един от основните проблеми на децата от този квартал на среща в община Дупница преди няколко месеца.
С реализирането на проекта се цели създаването на по-успешна социална и трудова реализация на децата и учениците от етническите малцинства, които са попаднали или са застрашени да попаднат в състояние на изключеност . Чрез осигуряването на достъпа на тези деца до образование и обучение ще стане възможно плавното им адаптиране от центъра към посещение на масовите детски градини, бе отчетено при представянето на проекта днес. 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети