Експлозии във военна база в Кипър отвориха библейско бедствие

DenNews.bg
11.07.2011
размер на текста:

Снимка: reuters

Библейско бедствие сполетя Кипър тази сутрин, след избухнали експлозии в склад за муниции във военноморската база на Националната гвардия.
Най-малко 12 души са убити, десетки са ранени, като 30 вече са настанени за лечение в болница.
По първоначални информации експлозиите се дължат на пожар, обхванал 98 контейнера с барут. Според Ройтерс, цитирана от vesti.bg взривовете са станали в склад за муниции, които Кипър е конфискувал от кораб, плаващ от Сирия за Иран, през 2009 г.
Базата е пострадала сериозно, а районът около нея е като след бомбардировка. Пътят до там е покрит с откъснати клони на дървета, тръби, железа, стъкла от автомобили.
Аварии са били констатирани в електроцентралите в Мони и Василико, които са изключени. Според експертите те са в резултат на експлозиите.
Заради инцидента спря най-голямата електроцентрала на острова, съобщи говорител на държавната електрическа компания. „Не можем да преценим мащаба на повредата, но става въпрос за библейско бедствие”, заяви Костас Гавриелидис, цитиран от vesti.bg. Електроцентралата Василико се намира много близо до военноморската база.
За много ниска видимост и силна миризма на изгоряло се съобщава по автомагистралата между Никозия и Лимасол близо до районите на взривовете. Пътят е засипан с отломки.
Старият път между двете места е блокиран от полицията, която пропуска от там само линейки.
Според очевидци малко преди взривовете силен тътен се е разнесъл във въздуха, а в небето се е появил огромен дим.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети