Зелени търсят наказателна отговорност за трима министри и „Юлен”

DenNews.bg
01.07.2011
размер на текста:

Снимка:Яна Пункина/ forthenature.org

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призова премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии, които са били присвоени от концесионера на ски зоната в Банско, да развали договора с „Юлен” АД, да конфискува в полза на държавата незаконно изграденото, както и и да се рекултивират незаконно застроените територии в Национален парк „Пирин”, част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Конфискуваните съоръжения да бъдат предоставени на община Банско за стопанисване до предоставянето на нова концесия, искат още природозащитниците.
Освен това от коалицията настоява и за търсене на персонална отговорност по чл. 282 от НК-за престъпление по служба на министрите Нона Караджова, Свилен Нейков и Трайчо Трайков, както и на директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов.
Коалицията смята, че трябва да бъдат подведени под отговорност концесионера на ски зоната „Юлен” АД по чл. 278 „в” и чл.352 и свързаните с тях текстове от Наказателния кодекс.
След като вчера екоминистърът Нона Караджова призна, че близо половината от ски зона Банско в сърцето на Национален парк „Пирин” е незаконна и излиза извън предоставената на „Юлен” АД концесия и скандално заяви, че законът ще бъде променен, за да се узакони това, днес природозащитници излязоха на пореден протест.
„Подобно решение на правителството за узаконяване на незаконните части от ски зона Банско може да се сравнява единствено с безочливите замени на гори, извършени от предишното правителство”, казват природозащитниците в писмо до dennews.bg.
Според Коалицията „За да остане природа в България” отговорност за случващото се в НП „Пирин” носи както концесионерът на ски зоната „Юлен” АД, но и следните министри и държавни служители:
- Министърът на околната среда и водите Нона Караджова, защото е предложила подобно решение за концесията в Национален парк „Пирин”. Защото след като през 2010 г. й беше ясна истинската площ на концесията, си позволи да разреши строителството на два нови лифта (при това с предварително изпълнение на заповедта ). Защото откакто е на поста си вече 2 години, не е защитила държавния интерес и е приемала занижени консеционни възнаграждения от „Юлен” АД. Защото отказа да приеме целите на Стратегията за биологичното разнообразие на Европейския съюз и скандалните й изказвания пред Съвета на европейските министри на околната среда и твърдеше, че европейската екологична мрежа Натура 2000 блокира икономическото развитие на България при положение, че единствените цели на Натура 2000 са именно да развиват икономиката на всяка страна членка, без да бъде критично разрушавана околната среда и биологичното разнообразие.
- Министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев за това, че е подкрепил това решение и е допуснал подчинениете му служители от ДНСК да толерират незаконното строителство в парка, вместо да го санкционират и разпоредат неговото премахване.
- Министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, защото продължи действията на тройната коалиция за държавно финансиране на концесионера „Юлен” АД чрез свързаната с него Българска федерация по ски със суми, които надвишават 10 пъти размера на концесионното възнаграждение. Защото скри от обществото договорите за финансиране на Българска федерация по ски с 2,5 милиона лева от държавния бюджет и защото въобще подкрепя подобно решение на скандалния случай.
- Министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, защото подкрепи публично идеята на Нона Караджова за „Юлен” АД, защото участва във всички публични мероприятия на „Юлен” АД в ски зона Банско и получава подаръци от Българска федерация по ски.
- Директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов, който е бивш началник отдел „Защитени територии” в МОСВ, който отговаря през цялото време за контрола на концесията в Национален парк „Пирин”, и който непрекъснато блокира процеса по създаване на нови защитени територии в България.
Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че за допуснатите беззакония около ски зона Банско в Национален парк Пирин са били изпращани десетки сигнали, жалби и молби за проверки през последните 10 години. Отговорност за допуснатото носят Дирекцията на Национален парк „Пирин”, Регионална инспекция по околна среда и водите - Благоевград и Министерство на околната среда и водите, което представлява държавата в концесионния договор и трябва да следи за неговото изпълнение.
Освен това коалицията „За да остане природа в България” призовава министъра на околната среда и водите Нона Караджова да публикува на сайта на министерството всички разрешителни за строеж, издадени от община Банско, за ски зона Банско в Национален парк „Пирин”.
„В интервюта Нона Караджова твърди, че всички строежи в ски зона Банско са законни и имат всички разрешения за строеж, издадени от община Банско. От друга страна кметът на община Банско Краваров твърди, че разрешителните за строеж трябва да са издадени от екоминистерството. В това отношение е изискана проверка от ДНСК, но все още не е извършена”, казват от екокоалицията. Освен това зелените питат Караджова има ли тя доказателства за размера на инвестициите в Банско, които по данни на „Юлен” са за 65-70 милиона лева. Те настояват министърът да посочи и на базата на какви данни на курортите у нас е обявила Банско за единствения на световно ниво в България.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети