4 000 лв. дължи съдът в Дупница на вещи лица

Даниела Методиева
09.06.2011
размер на текста:

4 000 лв. е стигнала сумата, която съдът в Дупница вече дължи на вещи лица по фактури за изготвени и представени от тях експертизи по различни дела. Председателят Ели Скоклева обясни, че причината за забавянето в плащанията е изразходване на парите в тази част на бюджета на съда, в която са залегнали и средствата за вещите лица. В него освен средства за тях, са включени и разходите за ток, телефон, интернет и консумативи.
Ели Скоклева обясни, че и досега при осребряване на фактурите от счетоводния отдел са прибягвали до прехвърляне на пари от един параграф в друг, но това невинаги е възможно. Така се е стигнало и до натрупването на въпросната сума от 4 000 лв. Именно това е причината по много от делата вещите лица вече да губят интерес. Последният пример за това бе делото за побоя над черешовия бос Йордан Костов-Джоко, което бе отложено заради неяваване на съдебния лекар.
Вещите лица, които изготвят експертизите за съда в Дупница получават по 5 лева на час за положения от тях труд. До определянето на окончателната сума се стига, след като вещите лица представят декларации, в които посочват времете, което са отделили за изготвяне на експертизите. Ели Скоклева призна, че много често се налага съдиите да прибягват до намаляване на възнагражденията по свое осмотрение. При идването на вещите лица по дела в Дупница им се полагат отделно по 15 лева според наредба на Висшия съдебен съвет.
Що се отнася до трудово-правните дела, всички разходи за вещи лица се поемат напълно от съда в Дупница. Постъпилите след това суми от страната, която е изгубила спора, не се връщат обратно по сметките на съда, а отиват директно по тези на Висшия съдебен съвет.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети