Холандия ще мисли за влизането ни в Шенген, но догодина

dennews.bg
09.06.2011
размер на текста:

Правителството на Холандия ще разглежда въпроса заприсъединяването на България и Румъния към Шенген през 2012 г. при условие, че двете страни изпълнят успешно правните реформи, съобщава news.bg.
Това заяви холандският министър за имиграцията Херд Леерс, цитиран от РИА Новости
Според Леерс все още е прекалено рано, за да се вземе решение и без съмнение ще трябва да мине известно време, преди Холандия да е в състояние да го направи.
Важно условие, на което България и Румъния трябва да отговорят са реформи в съдобните им системи, които са наложителни. Освен това, холандците щели да изискват двете страни да контролират ефективно общите граници.
По думите му правителствата на страните-членки на Шенгенското пространство очакват доклада на Еврокомисията през юли относно реформите на съдебната система и за борбата с корупцията в двете страни. „Ще проучим внимателно този доклад," заяви Леерс.
Холандците са готови да се върнат към този въпрос не по-рано от следващия доклад на комисията, предвиден за 2012 г.
Въпреки, че вчера Европарламентът с голямо мнозинство прие доклада за готовността ни с Румъния да влезем в Шнген, последната дума има Съветът на ЕС, където дори при едно несъгласие на страна членка, влизането ни в Шенген не може да се случи.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети