Катин с официално обвинение от днес, склонявал свидетели да лъжат

Десислава Панайотова-Янкова
08.06.2011
размер на текста:

След повдигане на обвинението предстои насрочването на дата за съдебно заседание.

Отстраненият от длъжност с решение на Апелативен съд-София кмет на Кочериново Костадин Катин днес беше официално привлечен за обвиняем от Окръжна прокуратура-Кюстендил.
Към основните точки на обвинението от фазата на досъдебното производство за продажбата на общински имоти и издаването на заповед за изрязване на общинска гора, с цел набавяне на облага, Катин вече е обвиняем и за фалшифицирането на официален докумен в качеството му на длъжностно лице и склоняване и подбудителство на свидетели към лъжесвидетелстване.
Доказателства за двете нови обвинения за възникнали по време на прокурорските проверки и разпити на свидетели по досъдебното производство.
„Днес Костадин Катин беше привлечен за обвиняем, сега предстои изчакването на срок, в който защитниците му и той да се запознаят с обвинението. След това прокуратурата ще внесе обвинението в съда”, обясни прокурор Камелия Стефанова за dennews.bg. Тя потвърди, че срещу остранения кмет текат още няколко проверки образувани по сигнали и свидтелски показания.
Както първи писахме, с постановление от 25 януари Окръжна прокуратура-Кюстендил образува досъдебно производство срещу Костадин Катин за престъпление по чл. 283а от НК, за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Кочериново в условията на продължавано престъпление за периода 2003 – 2004 г. е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, свързани с продажбата на общинска собственост – двуетажна сграда - частна общинска собственост и недвижим имот – земеделска земя, с цел да набави за други лица облага и от това са настъпили немаловажни вредни последици, както и за престъпление по чл. 282, ал. 2 от НК във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, за това, че в условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице е превишил властта си и правата си – издал заповеди, с които разрешил отрязването и извозването на тополи от едноличен търговец от имот, представляващ гора - общинска собственост, с цел да набави за другиго облага и от това са настъпили вредни последици.
Преди дни в дома на Катин беше извършен пореден обиск.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети