Бараковци викнаха срещу ВиК с пресъхнали гърла

15 г. търпение изби в спонтанен протест срещу мъчителния режим на водата, новият проект единственото спасение за съседите на река Рилска

Десислава Панайотова-Янкова
08.06.2011
размер на текста:

Жителите на Бараково вече са уморени от водния режим. Снимки: dennews.bg
Всички са потърпевши от липсата на вода.

Незабавни мерки за подобряване на водоснабдяването и пълен отчет за харча на парите, постъпили от продажбата на имоти по коритото на река Рилска и изграждането на канализацията, поискаха със спонтанен протест жителите на кочериновското село Бараково.
Измъчени от 15-годишен режим на водата, днес те сложиха точка на търпението и толеранса си съм ВиК и община Кочериново. Възрастни хора и майки с деца излязоха на площада за да подкрепят с думите си официално подадената жалба от техни съселяни до ВиК-Кочериново и ВиК-Кюстендил, в която се иска незабавна намеса и точно регулиране на режима на вода.
„В момента не знаем кога ще има вода и кога няма да има. Разбрахме, че ще има режим само с една обява, лепната на кметството, но сроковете там се оказват пълна заблуда. Знаете ли какво е да ставаш посред нощ да пълниш легени и туби, за да си измиеш очите?”, питаха баби насядали до чешмата на площада, която по думите им беше пусната в чест на журналистическото посещение в селото.

Стоян Манчев е решил донякъде проблема, като си купил огромен бидон.


„Разбраха че днес ще се съберем и от сутринта пуснаха чешмата, за да излезе че лъжем. Сега вода има и по къщите”, обясниха хората.
Обявеният режим е наложен официално от април месец, но от години Бараково има проблем с водата, въпреки че е на метри от река Рилска. Чешмите пресъхват дори и през зимата.
„Бараково е пустиня сред оазиса на Рилското корито. Превърнато в пустиня от небрежието на отговорните”, казва Маргарита Костадинова, която избрала живота на село след като се пенсионирала в Благоевград.
А женски хор добавя, че за ВиК положението е повече от печелившо, защото

 

Въпреки че нямат вода хората плащат по 20-40 лв. на месец, за въздух

 

„Що за наглост е това? Нямаме вода, а плащаме сякаш басейни пълним по дворовете. Когато няма вода и след това я пуснат въздуха по тръбите навърта на водомерите разход, който не сме направили”, обясняват хората.


Режимът доказал нагледно още нещо, че водата в Бараково е със съмнително качество.


„Като напълним съдове, само за часове водата прави утайка и хваща зеленило. Как да даваме на децата? Не става дори и да я преваряваме и сме принудени да купуваме минерална вода или да ходим да точим от чешмите в Кочериново”, казва Миглена Димитрова. Тя и другите млади майки не могат да се примирят, че в 21 век са принудени да гледат децата си като в Средновековието. И то при положение, че редовно си плащат сметките за вода.
„Къде потънаха нашите пари? Къде отидоха парите от продажбата на имотите покрай реката, които Катин разпродаде? Защо един лев не се върна в селото, за да се подобри водоснабдяването. Сега бараковци не могат една кофа чакъл да вземат от реката за гробовете на близките си, защото всичко е продадено. Гледаме реката, минава през селото, а като дойдат гости ни се смеят, че вода газим, а жадни ходим. Една канализация тръгнаха да правят и така я направиха, че и в момента създава проблеми. Може ли да прокараш тръбите на канализацията над тези за водоснабдяването и да я правиш с обратен наклон? Защото се гледа в парите, а не в работата. Наложи се и три пъти да преправят канализацията и накрая със заплахи да я прекарат през двора на един човечец”, обяснява Костадинова с подсказки от другите.

 

 

Бараковци са бесни и че при направата на водопровода Рила-Кочериново, който значително подобри водоснабдяването в общината, тяхното село е било пренебрегнато. „Не знам тогава кметовете на общината и на селото защото не бяха в добри отношения ли стана така или защото в Драгодан и Бураново по-силна ракия дадоха?!”, пита и Иванка Христова, която само преди дни трябвало да води дъщеря си инвалид по болниците, заради тежко стомашно разстройство.
„Не мога да кажа на 100%, че е от водата, но предполагам че е заради нея. Защото като сме принудени да пием и готвим със застояла вода тя прави утайки и хваща зелено”, казва още тя. Възрастна жена се сеща за още нещо.
 

Сметките в селото са страшни на фона на постоянния режим.

„Преди години голяма част от хората се съгласиха да не ни се изплащат компенсации за нивите, но парите да отидат за нов водопровод. Знаем че тук общината не играе толкова голяма роля, колкото ВиК, но е обидно да намира пари за чалгаджийки, а да няма за водата. Съгласни сме да не ни пеят по два часа по съборите разни фльорци, но да имаме вода”, ядосва се жената и печели одобрението на всички.
Мирослава пък е от махалата на „щастливците”, където вода не се качава дори когато в другите части чешмите църцорят.

 

„Има къщи без никаква вода с дни и седмици. Дори и по другите части да идва малко при нас не се качва въобще.

 

Да, водопроводът е стар, но това не е наша грижа. Да го сменят. Ние си плащаме сметките без ВиК да ги интересува дали ни харесва или не. Така че и нас не би следвало да ни интересува какви усилия ще им коства на тях. Но не е редно ние да си плащаме данъците и сметките, а накрая да нямаме вода”, ядосва се тя.

30 души се събраха на площада. "Щяхме да сме повече, но младите са на работа", обясниха те.


Местният производител Стоян Манчев пък ясно разграничава виновниците за проблема. Според него община Кочериново има най-малка вина. „Да си носят последствията кметът на селото Жулиета Лазова и ВиК-Кочериново. Тя, защото веднъж не е защитила интересите ни, а чака заплата. А ВиК, защото лесно прибират парите, но трудно вършат работа. Все сме търпеливи, все чакаме, но вече не се издържа. Събота и неделя селото се пълни с хора, а няма вода. Това нормално ли е в този век и в Европейския съюз. При това сме на метри от реката ”, отсича Манчев. И показа нагледно как сам е решил проблема, със собствени средства. За целта той е монтирал в дома си резервоар, който събира 1 тон вода. И с помощта на хидрофорна помпа зарежда домакинството си.
С висок глас другите му пригласят, че за работа ВиК трудно се намира. И сочат за пример авариите, които се остраняват бавно. „Представяте ли си, че нямаме вода в чешмите, а няколко дни питейна вода се изливаше по улицта срещу кметството без да дойде никой от ВиК”, дивят се хората и пак настояват да се направи анализ за качеството на водата.
 

Кметът Жулиета Лазова успокои хората, че новият водопровод ще реши проблема.

В края на протеста на площада се появи и кметът на Бараково Жулиета Лазова. Въпреки че част от хората хвърляха вината за сушата и върху нея, като някои от тях дори изтъкнаха, че „кметската улица в Бараково никога не е на режим”, тя успя да успокои напрежението. С думите, че нещата ще се оправят когато бъде изграден новия водопровод на селото.
„От 8 години се прави проект, все около изборите се сещаха за него, но дано сега успее”, обясни тя.

 


Методи Ичев: 150-те нови домакинства
натоварват системата допълнително

 

Шефът на местния клон на ВиК в Кочериново Методи Ичев обясни за dennews.bg, че проблемът с липсата на вода не е от вчера, но скоро може да има решение. С реализирането на проекта за изграждане на нов водопровод за селото.
„И вчера бях на резервоара на селото. Веднага щом има възможност водата се пуска, но истината е, че за последните години в Бараково има около 150 нови абонати във вили и нови къщи, които допълнително натоварват системите. Основният проблем е, че Бараково не беше включено към новия водопровод Рила-Кочериново. Заради денивелацията има опасност ако пуснем водатата от него с голямо налягане да спука тръбите и да се излее в полето. В момента селото се захранва от каптаж, който зависи от нивото на подпочвените води и валежите. След подмяната на 3 км водопровод обаче проблемът с водата ще бъде решен”, обеща Ичев.

 

Иван Минков: Разбирам хората, до 2 месеца започваме новия водопровод

 

Майките купуват за децата си само мунерална вода.

Изпълняващият длъжността кмет на Кочериново Иван Минков също изтъкна, че единственото спасение за Бараково е новият проект, спечелен пред оперативна програма „Развитие на селските райони”. На 31 май бяха отворени офертите на фирмите и консорциумите кандидати за изпълнители на проекта. „Бараково не беше включено към новия водопровод Рила-Кочериново, а остана единственото село закачено на стария, който обаче вече не се обслужва. Оттам идват всички проблеми. Ако всичко е наред с процедурата до един месец трябва да има избран изпълнител. Ако изборът му не бъде оспорен до два месеца ще започне и същинската работа за изграждането на новия водопровод. Разбирам и напълно подкрепям хората от Бараково. Подобни нерешени проблеми са и основната причина да продължа да работя по тежките процедури по спечелените проекти вместо да се отдръпна, въпреки напрежението и бойкота от страна на част от администрацията”, обясни за dennews.bg Минков.
Според него за недостига на вода вина имат и Напоителни системи, защото заради заличаването на системата от вади и канали хората са принудени да поливат градините си с питейна вода.

 


 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети