Европейският парламент ни даде зелена светлина за Шенген

dennews.bg
08.06.2011
размер на текста:


Европейският парламент даде зелена светлина за влизането ни в Шенген заедно с Румъния. Това стана по време на днешното гласуване, на което с голямо мнозинство евродепутатите приеха доклада на португалския си колега Карлуш Коелю за техническата готовност на България и Румъния. "За" гласуваха 487 евродепутати, "против" бяха 77, а 29 се въздържаха.
Още по време на вчерашните дебати двете най-големи партии в ЕП - Европейската народна партия и Групата на социалистите застанаха зад положителните оценки на докладчика. "За" влизането на двете балкански страни в зоната за свободно пътуване се обявиха и АЛДЕ и Зелените.
За промяна на процедурата за приемана на България и Румъния до последна настоявах консерваторите и крайната десница. Те искаха и обвързването с резултатите от борбата с корупцията и организираната престъпност. Холандски независим евродепутат се изказа доста крайно, като обяви, че двете страни никога не трябва да влизат в Шенген, защото не са достойни за него.
В отговор евродепутати от другите парламентарни групи посочиха, че страховете на някои страни са по-скоро резултат от вътрешните им проблеми и е "опасен експеримент" да се отлага членството на двете държави.
Окончателното решение ще бъде взето през есента от Съвета на ЕС, като отрицателна позиция на даже само една държава би отложила влизането ни в Шенген.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети