България в Шенген след години, пророкува "Файненшъл таймс”

DenNews.bg
07.06.2011
размер на текста:

Въпрос на години, а не на месеци е приемането на България и Румъния в Шенген.
Това пише авторитетното издание "Файненшъл таймс", като се позовава на неназован дипломат.
Разширяването на шенгенското пространство изисква доверие към съдебните институции в тези страни, което "сега не съществува", коментира дипломатът.
Европейският парламент ще направи днес оценка за готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно движение. Дебатите по темата са предвидени за следобед, а гласуването на становището предстои в сряда.
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП гласува миналия месец становище, според което двете страни са готови да се присъединят към Шенген.
Хърватия ще направи голяма стъпка по пътя си към членство в ЕС, когато тази седмица получи одобрението на Европейската комисия за нейната кандидатура с евентуална дата за приемане 1 юли 2013 г., пише още изданието, цитирано от vesti.bg.
Сега Загреб се нуждае от от единодушната подкрепа на всичките 27 членки на съюза.
Окончателното вътрешно споразумение за приемането на Хърватия в ЕС може да бъде готово навреме преди датата на срещата на върха на съюза на 23 юни, тоест дни преди да изтече председателският мандат на Унгария, която силно лобираше за хърватите.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети