Празни зали чакат родните вузовете

DenNews.bg
07.06.2011
размер на текста:

Периодът 2015-2020 г. ще бъде критичен за оцеляването на българските вузове, които ще бъдат силно заплашени от възможността да не запълнят капацитета си. Това прогнозира образователният министър Сергей Игнатов на днешната дискуция за промените в Закона за висшето образование.
В търсене на вариант за запълване на квотите се предвиждат възможности за привличане на повече чуждестранни студенти, възможности за сдружаване на университети и други форми на партньорство с чуждестранни висши училища, информира news.bg.
Предвижда се и да бъде премахнато ограничението за таксите в платеното обучение. Министър Игнатов поясни, че УНСС би загубил около два милиона лева, ако не се направи тази поправка. Председателят на Съвета ректорите проф. Борислав Борисов коментира, че напълно одобрява предложението университетите да продават името и дипломите си на чужди държави. Това е така нареченият франчайзинг.
Ректорът даде за пример университета Станфорд и каза, че с радост би открил филиал на УНСС в Бесарабия.
Нашите висши училища да могат да дадат името и дипломите си срещу заплащане на чужди държави е друго предложение, което също беше посрещнато радушно от ректорите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети