Племенни лидери и спецакция освободили нашите пилоти в Судан

DenNews.bg
07.06.2011
размер на текста:

Преди излитането от Судан днес. Снимка: МВнР

Намесата на племенни лидери и спецоперация на суданските служби са довели до освобождаването на тримата наши пилоти, които прекараха почти половин година в плен в Судан.
Самолетът на ВВС, който ще върне българите у нас вече е излетял от летището в Хартум и се очаква да кацне на летището в София около 18:00 часа днес, информира bTV. Пилотите ще бъдат посрещнати от министър-председателя Бойко Борисов.
Предполага се, че операцията по освобождаването на българите е извършена през нощта в неделя срещу понеделник, но подробностите за това, дали българите са били освободени след интервенция на командоси или в резултат на договорка с похитителите, са все още неизвестни.
В пълна мистерия е забулено и участието на българското разузнаване в щастливата развръзка. От Хартум министърът на външните работи Николай Младенов само загатна за преговорите, които са били водени.
"Имаше изключително добро сътрудничество между българската дипломация, българското разузнаване заедно със суданската дипломация и суданското разузнаване. Това доведе до освобождаването на нашите сънародници", заяви Младенов. Министърът каза още, че няма платени откупи, филмови сцени, и т.н.
В последния етап на преговорите се наложило за най-голямата по територия държава в Африка да замине директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров. До момента от НРС запазват мълчание по темата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети