Без допълнително финансиране бъдещето на общинската болница в Дупница заложено на карта

Даниела Методиева
06.06.2011
размер на текста:

Без допълнително финансиране бъдещето на общинската болница в Дупница е заложено на карта. Ако местната управа не направи съответните стъпки за осигуряване на допълнителни средства, може да се очаква най-неблагоприятния изход за здравното заведение. Това е изводът, който направи общинският съветник Първан Дангов след провелата се днес среща с управителя д-р Любомир Таушански и завеждащите на отделения. Тя е поредната, която се състоя по по иницатива на тримата съветници- Милен Попов и Методи Стойнев от Атака и Първан Дангов от БСП, които представляват комисията към местния парламент за контрол и следене на дейността на общинската болница.
Методи Стойнев обясни, че той и колегите му са изслушали внимателно всички завеждащи отделения и в близките дни ще изготвят доклад, който да бъде внесен в общинския съвет за обсъждане. Стойнев уточни, че освен регулярните срещи, той и колегите му от комисията са провели и много с отделни лекари, за да могат да сондират повече и различни мнения.
След като докладът за състоянието на общинската болница бъде изготвен, оповестен и внесен под формата на докладна в местния парламент народните избраници трябва да умуват какви мерки да се набележат за оцеляване на общинската болница.
До регулярните срещи на комисията за контрол и следене на дейността на общинската болница в Дупница се стигна, след като нейното оцеляване бе заложено на карта през месец февруари тази година. Причината- липса на сертификати за клиничната и микробиологичната лаборатория, което бе посочено като причина за отказ от страна на Здравната каса в Кюстендил за сключване на договор по поисканите 120 клинични пътеки. Ако това беше станало факт, съществуваха всички предпоставки болницата да бъде закрита и съкратена по-голяма част от персонала. Избухна скандал и словесен спор в медиите между управителя на общинската болница д-р Любомир Таушански и шефа на Здравната каса д-р Матей Попниколов. Д-р Таушански обвини д-р Попниколов, че лобира за частната болница, в която работеше преди да бъде избран за директор на касата в Кюстендил. Д-р Попниколов от своя страна заяви, че администрацията на общинската болница не си е свършила както трябва работата. След закани за протести и остро недоволство от страна на обществеността на Дупница, на сесия на местния парламент бе избрана комисия, която да следи работата на общинската болница.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети