Правителство и синдикати потъпкали Конституцията с хватка за пенсиите

DenNews.bg
06.06.2011
размер на текста:

Правителство, синдикати и работодатели са потъпкали Конституцията с решението за прехвърляне на вноските на родените преди 1960 г., работили първа или втора категория труд, от частните професионални пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ). Това обяви Конституционният съд в решение от 31 май, цитирано от dnevnik.bg
Парите за т. нар. ранна пенсия бяха прехвърлени след дълги преговори. Мотивът за прехвърлянето на 108 млн. лв. от вноските в професионални фондове на близо 45 хил. души, които ще получат право да се пенсионират до 31 декември 2014 г. беше, че по партидите в дружествата няма достатъчно средства, за да започнат да изплащат ранните пенсии от началото на 2011 г., както беше по закон.
Решението на КС идва 2 месеца след като прехвърлянето е факт и има сила само за напред. Според юристи, коментирали решението за dnevnik.bg, практическият ефект от решението на КС се свежда до това, че вече е ясно, че всеки следващ опит за преместване на средства от индивидуалните партиди на осигурени граждани в частен фонд към общите фондове на НОИ ще е в нарушение на конституцията. Прехвърлянето в началото на тази година вече е факт и когато се е осъществявало е нямало акт на КС, с който да е обявено за противокоституционно.
В решението си конституционните съдии заявяват, че парламентът е нарушил принципа на правовата държава и свободната стопанска инициатива.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети