ВМРО откри сезона на „лятната разпродажба на държавата”

dennews.bg
30.06.2011
размер на текста:

Снимка: Дневник

Над 100 души протестираха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма срещу новото повишение в цените на тока. Според протестиращите няма основания цената на тока да се увеличава въобще и тя следва дори да падне. Акцията бе поредният протест на ВМРО, заедно със „Социална солидарност”, срещу цените на електроенергията във връзка с повишението на тарифите от 1 юли.
Сред исканията на протеста бе и разваляне на договорите на чуждите дружества, които са собственици на електроразпределителните предприятия. Мотивът е, че те укриват печалба, не изплащат дължимия дивидент на държавата и поддържат мрежата лошо.
Заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов внесоха писмо с подробни мотиви до министъра Трайчо Трайков. Двамата се срещнаха със заместник-министър Делян Добрев.
Наскоро ВМРО предупреди за подготвяна приватизация на обособени части от енергетиката на страната – 30-процентните дялове на държавата в електроразпределителните дружества, водноелектрическите централи и мрежата на 110-киловолтови далекопроводи.
По този повод протестиращите символично прерязаха трикольорна лента, за да открият «лятната разпродажба на държавата». В този момент към сградата на министерството полетяха жълти монети. Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки иронично уточни, че запазва парче за „човека с лентите”.
Заместник-министър Добрев обаче отрече намерения за продажба на ВЕЦ-овете. Според него действително се обсъжда в далечна перспектива идея за пускане на борсата на част от електроенергийния системен оператор, но не става дума за контролен пакет акции.
По думите на заместник-министъра раздържавяването на миноритарните дялове в ЕРП-тата пък щяло да доведе до повишен контрол от страна на гражданите. Според заместник-председателя на ВМРО Костадин Костадинов обаче подобно очакване е наивно, след като държавата дори не може да изиска от ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН дължимия дивидент в размер на десетки милиона лева годишно.
Костадинов повтори тезата на ВМРО, че евентуалното пускане на борсата на миноритарните държавни дялове от ЕРП-тата ще бъде на практика капитулация от страна на държавата. От години ЕРП-тата бавят дивидента на държавата за тези дялове. И вместо държавата да се опита да си получи парите от дружествата, тя се кани да подари и остатъка, който има в тези дружества. Мислете в рамките на живота си, а не на мандата си, бяха думите на Костадинов.
През миналата година именно след масови протести на ВМРО пред ДКЕВР, ЧЕЗ и Е.ОН, както и пред самото Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, увеличението на цената на тока остана минимално.
Серия демонстрации в София и страната срещу ценовия шок организира ВМРО и през февруари и март тази година. На 13 март повече от 3 хиляди души протестираха пред Министерския съвет срещу бездействието на управляващите спрямо монополистите в различни сфери. Протестиращите приеха 13 искания, които бяха внесени в министерския съвет.
След София протести бяха организирани в Плевен (18 март), Стара Загора (19 март), Пловдив (20 март), Велико Търново (24 март) и Русе (25 март).

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети